BiH
538

Klanjana dženaza u Prijedoru: Dug sjećanja na žrtve genocida neka bude naš trajni zavjet

Klix.ba
Foto: AFP
U Prijedoru su danas ukopani posmrtni ostaci 30 prijedorskih žrtava genocida. Dženazu kojoj je prisustvovalo više od 1.000 Prijedorčana je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Dženaza je klanjana na stadionu OFK Brdo u Hambarinama odakle su tabuti sa posmrtnim ostacima prevezeni u lokalna mezarja gdje će naći svoj posljednji smiraj.

U svom govoru, reisu-l-ulema Kavazović je kazao: "Da bi se zlo pobijedilo potrebno ga je spoznati i pokazati njegovo pravo lice i razornu moć".

"Genocid u Prijedoru je prava slika svijeta u kojem živimo. To je svijet bez lažnih maski, bez stida, srama i kajanja. Tomašica je danas svjedok tog ružnog lica, izdajničkog i kukavičkog duha međunarodnih sudova i Vijeća sigurnosti UN-a čiji se akteri boje donijeti jasnu i nedvosmislenu presudu za genocid”, kazao je Kavazović.

Posmrtni ostaci prijedorskih žrtava pronađeni su na šest lokacija, a jedno tijelo pronađeno je na teritoriji Republike Hrvatske u općini Kostajnica.

Najmlađa žrtva kojoj je danas klanjanja dženaza je Zikret Redžić koji je imao 18 godina u trenutku smrti, dok je najstariji Asim Žerić koji je imao 67 godina kada je ubijen. Posmrtni ostaci Zikreta Redžića su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica, a Asima Žerića u Jakarinoj Kosi.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su uglavnom iz masovnih grobnica Tomašica na području Prijedora, Korićanske Stijene na području Kneževa i jame Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta.

Na kolektivnoj dženazi ukopani su i otac i sin, Sead i Mehmed Kadić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u Tomašici.

Dosad je pronađeno 2.577 prijedorskih žrtava, a još uvijek se traga za više od 650 žrtava.