BiH
10

KJKP Rad: U prvom kvartalu ove godine uklonjeno 1.025 leševa pasa

FENA
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U prvom kvartalu 2016. s područja Kantona Sarajevo uklonjeno je 1.025 leševa pasa, 50 leševa mačaka i 10 leševa glodara i zbrinuti su na ekološki prihvatljiv način, kazao je Feni portparol KJKP "Rad" Mirza Ramić.

On je naglasio kako KJKP "Rad" vrši uklanjanje leševa ili dijelova leševa pasa, mačaka i glodara s javnih površina.

"Redovno, na dnevnoj bazi zaprimamo pozive građana da se nalaze leševi pasa, mačaka, glodara u neposrednoj blizini stambenih objekata, gdje promptno ekipa KJKP "Rad" izlazi na teren, uklanja te leševe i zbrinjava ih na human i ekološki prihvatljiv način. Fizičke i pravne osobe putem telefona prijavljuju "Radu" da se u njihovoj blizini ili prostoru kroz koji prolaze, nalazi leš ili dio leša uginule životinje, i tada KJKP "Rad" uzima detaljnije informacije o mjestu gdje se nalazi da bi što prije taj leš ili dio leša uklonili s te lokacije", pojašnjava Ramić.

Kada se izvrši uklanjanje leševa i dijelova leševa s ulica ili iz parkova, oni se naizmjenično odlažu u jame koje su zatvorenog tipa, konstruisane isključivo za tu namjenu. Jame imaju više slojeva, prvenstveno da spriječe raspadnute leševe da dospiju u zemlju van jame i na taj način je dekontaminiraju, a i spoljne faktore da prodru u samu unutrašnjost, istakao je Ramić.

Profesor na Patologiji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Senad Prašović kazao je Feni da "svaka uginula životnja potencijalno može biti opasna po zdravlje ljudi".

"To ne mora značiti, ali bi mogla biti potencijalna opasnost. Jer životinje mogu uginuti od niza bolesti, između ostalog, i od bolesti koje se mogu prenijeti sa životinja na ljude koje se zovu zoonoze", kazao je Prašović.

Po njegovim riječima, nemoguće je znati bez dodatnih pretraga, npr. obdukcije životinje ili nekih drugih pretraga od čega je životinja uginula i u svakom slučaju te životinje je potrebno neškodljvo ukloniti.

"Ponekad i ako se ne rade dodatne pretrage, da se utvrdi razlog uginuća, u svakom slučaju svaka ta uginula životnja potencijalno može biti opasna po zdravlje ljudi", kazao je Prašović.