BiH
81

KJKP Park formirao ekipu koja će s nadležnom komisijom procijeniti ispravnost igrališta u KS

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon tragičnog događaja u naselju Dobrinja u jesen 2015. godine kada je dvanaestogodišnji Salih smrtno stradao nakon što je na njega pala konstrukcija gola, pokrenute su opsežne akcije kako bi se pitanje nadležnosti, upravljanja i održavanja dječijih igrališta u potpunosti regulisalo.

Vlada KS donijela je u maju ove godine Uredbu o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo, prema kojoj će se za sva dječija igrališta prvo utvrditi stanje te dovesti u stanje ispravnosti, funkcionalnosti i pune sigurnosti, nakon čega će preći u nadležnost komunalnog preduzeća za održavanje javnih zelenih površina u KS. Pretpostavlja se da je riječ o KJKP Park i službama koje imaju općine i Grad Sarajevo.

Uklanjanje i postavljanje novog mobilijara

"Uredbom i to odjeljkom C jasno je definisana procedura preuzimanja postojećih dječijih i sportskih igrališta na održavanje. Definisano je da ih nadležno komunalno preduzeće preuzima na održavanje nakon provedene procedure koja podrazumijeva utvrđivanje stanja ispravnosti i mogućnosti korištenja, uklanjanja ili stavljanja u funkciju postojećeg mobilijara te postavljanja novog. Navedeno znači da postojeća dječija i sportska igrališta moraju biti dovedena u stanje ispravnosti, funkcionalnosti i pune sigurnosti te tek kao takva mogu biti predata u nadležnost komunalnom preduzeću na održavanje", kazali su iz Press službe KJKP Park.

Uredba predviđa formiranje i stalni nadzor Komisije za procjenu stanja dječijih i sportskih igrališta, sastavljene od predstavnika nadležnog komunalnog preduzeća i općine na području Kantona Sarajevo koja će vršiti obilazak i kontrolu svih postojećih igrališta i zapisnički konstatovati stanje igrališta u smislu njegove ispravnosti i namjene, kao i ispravnost i funkcionalnost sprava i rekvizita za igru djece, sportskih sprava i rekvizita te zaštitnih ograda.

Posebna komisija s članovima KJKP Park

Dječije i sportske sprave, rekviziti i zaštitne ograde za koje Komisija konstatuje da su neispravni i da se ne mogu upotrebljavati u svrhu za koju su namijenjeni, uklonit će se u roku od sedam dana od dana kada se konstatuje njihova neispravnost. Općine na čijem području se nalaze dječija i sportska igrališta će o svom trošku ukloniti neispravne sprave te u skladu s finansijskim mogućnostima izvršiti postavljanje novih sprava i rekvizita, u skladu s važećim standardima, nakon čega će njihovo održavanje preuzeti nadležno komunalno preduzeće.

"Preduzeće Park je odmah po stupanju donesene Uredbe na snagu formiralo ekipu koja je na raspolaganju svim općinama kao vlasniku javnih zelenih površina. Osnovni zadatak naše ekipe jeste da kao predstavnici Parka učestvuju u radu Komisije za procjenu stanja postojećih dječijih i sportskih igrališta. Naša ekipa je do sada učestvovala u radu Komisije u dvije općine i to Novog Grada i Ilidže. Odjeljkom B u Uredbi definisano je preuzimanje u nadležnost održavanja novoizgrađenih dječijih i sportskih igrališta koja moraju biti izgrađena u skladu s važećim standardima. Time je jasno precizirano da nadležno komunalno preduzeće novoizgrađeno igralište na održavanje preuzima tek po izgradnji i osiguravanju cjelokupne investiciono-tehničke dokumentacije", rečeno je za Klix.ba.

Sredstva iz općinskih budžeta

Finansijska sredstva za uklanjanje neispravnih dječijih i sportskih sprava, rekvizita i zaštitnih ograda, osigurat će općine na području Kantona Sarajevo, a sredstva će biti stavljena na raspolaganje KJKP Park tek nakon što ovo preduzeće preuzme u nadležnost održavanje.

Podsjetimo, Uredbom je određeno da dječija i sportska igrališta moraju imati informativni pano, postavljen na vidno mjesto, koji će postaviti nadležno komunalno preduzeće, s podacima o nazivu i namjeni igrališta, podacima o spravama i rekvizitima, nazivom investitora i pravne osobe koja održava igrališta. Panoi moraju sadržavati i kontakt telefon za prijavu polomljenih ili neispravnih sprava i rekvizita, kontakt telefon kantonalne i općinske inspekcije te napomenu da se sprave i rekviziti koriste na vlastitu odgovornost.

Uredba je donesena sedam mjeseci nakon što je dvanaestogodišnji dječak Salih smrtno stradao na igralištu na Dobrinji, a vlasti prebacivale odgovornost s jednih na druge. Građani Sarajeva održali su i proteste na kojima su pozivali na odgovornost.