BiH
8

Kiša zamutila izvore u USK-u, savjetuje se prokuhavanje vode

Piše: M. Ć.
Rijeka Una u Bihaću (Foto: Klix.ba)
Rijeka Una u Bihaću (Foto: Klix.ba)
Obilna kiša i snažan vjetar koji je puhao u zadnja dva dana u cijeloj zemlji ostavili su u Unsko-sanskom kantonu brojne posljedice. U Bihaću je obavezno prokuhavanje vode za piće, u Cazinu se bilježi porast vodostaja rijeka, dok je u Bosanskoj Krupi vjetar otpuhao krov sa jedne školske zgrade.

Usljed nepovoljnih hidrometeroloških prilika od jučer je u Bihaću došlo do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećanja mutnoće vode, potvrdio je danas Zavod za javno zdravstvo USK.

Zbog te činjenice su u JP Vodovod poručili potrošačima koji se snabdijevaju sa vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, odnosno sa izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica, da obavezno prokuhaju vodu prije upotrebe za piće.

OŠ Jezerski (Foto: Općina Bosanska Krupa)
OŠ Jezerski (Foto: Općina Bosanska Krupa)

U Cazinu je zbog kišnih padavina vodostaj rijeka Korane i Mutnice u porastu. Korana se izlila iz korita u naseljima Tržačka Raštela i Tržac, a Mutnica u Tršcu se izlijeva i uzvodno prema Pjanićima. Trenutno nema ugroženih putnih komunikacija i objekata.

U Bosanskoj Krupi je, pak, snažan vjetar doslovno otpuhao gornji dio limene konstrukcije na fiskulturnoj sali Osnovne škole Jezerski. Danas je bilo onemogućeno odvijanje nastave tjelesnog odgoja u ovoj školi koju pohađa 473 učenika. Prema prvim procjenama, šteta je negdje oko 5.000 KM, a iz Ministarstva obrazovanja USK najavili su brzu sanaciju.

OŠ Jezerski (Foto: Općina Bosanska Krupa)
OŠ Jezerski (Foto: Općina Bosanska Krupa)

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za sutra su najavili nove padavine, ali bi one trebale biti nešto manjeg intenziteta.