BiH
25

Kiša i hladno vrijeme produžili radove na južnoj logitudinali i mostu na Skenderiji

Piše: M. N.
Radovi na dijelu južne longitudinale koji traju od jula prošle godine, trebali bi biti okončani do 28. juna ove godine. Kiša i hladno vrijeme utjecali su na prolongiranje nekih radova koji zahtijevaju suho i stabilno vrijeme kako bi uspješno bili izvedeni.

"Nije velika dužina rekonstrukcije ceste (900 m, op.a.), ali problem su bile podzemne instalacije koje su se morale izmjestiti. Tu su vodovodne, kanalizacione instalacije, te instalacije elektrodistribucije i rasvjeta. Najveći problem smo imali sa Elektrodistribucijom jer nisu htjeli izmjestiti instalacije o svom trošku, ali smo uspjeli postići dogovor te ćemo dio troškova snositi mi, a dio oni", rekao je za naš portal Adem Zolj, direktor Direkcije za puteve KS.

Ovaj dio Južne longitudinale, od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić pa do skretanja za Vraca, odnosno ulice Derviša Numića, bit će proširen za još dvije trake. To znači da će imati četiri saobraćajne trake širine po 3,25 metara. Rade se i dvije pješačke staze široke po tri metra na kojima će biti postavljena LED rasvjeta koja smanjuje utrošak električne energije.

"Danas bi trebalo biti završeno asfaltiranje saobraćajne trake, ali to opet ovisi od kiše koja nas je omela u proteklom periodu jer za postavljanje asfalta i tampona potrebno suho vrijeme", rekao je Zolj.

Također, u toku su i radovi na rekonstrukciji ulice Terezija na kojoj će biti postavljen novi asfalt, a sređuje se i most Skenderija.

"Most će dobiti novi asfalt, ivičnjake i trotoar, a izgled mosta projektovali su studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta UNSA. Bit će tu mnogo simbolike, te će imati ogradu sa čeličnim stubovima koji će predstavljati zvijezde rođene u Kulturno-sportskom centru Skenderija", rekao je Zolj.

Prema riječima direktora Direkcije za puteve KS, radovi na ovom dijelu Južne longitudinale, cesti Terezija i mostu Skenderija, bit će završeni do 28. juna kada se u Sarajevu obilježava 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata.