Sarajevska kina
0

Kino Meeting Point mijenja repertoar i privlači publiku

Piše:T. Sekulić
Otkako je u Sarajevu u avgustu prošle godine otvoreno prvo multipleks kino Cinema City, ostala sarajevska kina su zabilježila znatan pad prodaje karata, te sve manji broj projekcija, no kako tvrde nadležni iz tih kina takvo nešto je i bilo za očekivati.

Sarajevsko kino Obala Meeting Point nakon otvaranja multipleksa Cinema City suočeno je sa manjim brojem posjetilaca, međutim takvo nešto je bilo očekivano, kazala nam je Altijana Marić, portparol ovog sarajevskog kina.

"Primjetan je pad u poslovanju, ali to smo očekivali. Međutim, kino Meeting Point kreira repertoar potpuno drugačiji od repertoara Cinema Cityja. Naime, u ovom kinu se prikazuju niskobudžetni filmovi, koji baš i ne mogu parirati onim hollywoodskim, no mi smo se ipak odlučili za taj teži put", kazala je Marićeva.

Trenutno u kinu Obala Meeting Point nema projekcija, međutim, prikazivanje filmova bi trebalo početi već za nekoliko dana.

"Odlučili smo se da u ovom kinu prikazujemo niskobudžetne filmove, prije svega iz zemalja regije i Evrope, koji se baš i ne mogu vidjeti u ostalim bosanskohercegovačkim kinima", istakla je Altijana za Sarajevo-x.com, dodajući da repertoar Meeting Pointa kreće uskoro i da će se akcenat naravno ponovo staviti na niskobudžetne filmove, koji iako ne mogu parirati hollywoodskoj produkciji ipak pronalaze svoju publiku.

Slična situacija je i u ostalim sarajevskim kinima, međutim svako od tih kina pronađe odgovarajući repertoar za publiku koja ponekad osim hit filmova želi pogledati i nešto drugo.

Inače, kino Cinema City je od otvaranja, pa do sada posjetilo preko 100.000 osoba i to nije nimalo začuđujuće jer Cinema City građanima Sarajeva svake sedmice nudi neke nove naslove iz hollywoodske produkcije. No, bez obzira na to što ostala sarajevska kina na repertoaru nemaju ove filmove publika i dalje odlazi kako bi pogledala druge, niskobudžetne filmove, koji možda nisu rađeni u hollywoodskoj produkciji, ali su u svakom slučaju izvrsni.