Nastavljeno suđenje Mladiću
1

Kingori: Odvođenje Bošnjaka u Srebrenici je bilo planirano

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Haagu nastavili su izvođenje dokaza o genocidu počinjenom u Srebrenici iskazom kenijskog oficira Josepha Kingorija o odvođenju hiljada bošnjačkih civila iz Potočara u julu 1995. godine.

Kingori, koji je tada bio vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), posvjedočio je da je odvođenje oko 30.000 srebreničkih Bošnjaka bilo unaprijed planirano budući da je veliki broj autobusa pristigao “20 do 30 minuta” nakon što mu je komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Mladić to najavio tokom kratkog razgovora u Potočarima 12. jula 1995. godine.

Bivši major Kingori izjavio je da su srpski vojnici odvojili bošnjačke muškarce i dječake stare 14 do 15 godina i zatvorili ih u “bijelu kuću”. Vidjevši da je kuća pretrpana, protestovao je kod Mladića.

"Mladić je insistirao da su uslovi u kući dobri i da su muškarci zadovoljni. Ponudio mi je da odemo do kuće, ali kada sam htio da uđem, Mladić mi to nije dozvolio", posvjedočio je Kingori.

Po optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, VRS je u danima nakon što je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu sistematski strijeljala više od 7.000 bošnjačkih muškaraca, koje je iz Potočara prebacila na stratišta u okolini Bratunca i Zvornika.

Bivši komandant VRS-a optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje “plavih šjlemova” UN-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kingori je kazao da su mu drugi srpski oficiri rekli da će među bošnjačkim muškarcima tražiti pripadnike Armije BiH (ABiH) radi kasnije razmjene zarobljenika.

Snimke na kojima Mladić uvjerava bošnjačke žene i djecu da im se ništa neće desiti i da će biti prebačeni na teritoriju pod kontrolom ABiH , Kingori je nazvao “propagandom” u cilju umirivanja izbjeglica.

Svjedok je sugerisao da optuženi nije mislio ono što je izgovorio. Po njegovom iskazu, Mladićevi pratioci koji su bošnjačkoj djeci pred kamerama davali bombone, oduzeli su im te slatkiše čim su se kamere udaljile.

Kingori je precizirao da je odvođenje srebreničkih muslimana iz Potočara potrajalo do 14. jula 1995. godine. Izjavio je i da su oficiri VRS-a od njega tražili da organizuje evakuaciju ranjenika iz srebreničke bolnice, prijeteći da će oni u suprotnom “biti ubijeni”.

Po Kingorijevom iskazu, u junu 1995. izvjesni “srpski pukovnik Vuković” zaprijetio je tokom sastanka sa njim i predstavnicima UNPROFOR-a da “muslimanima nema mjesta” u Srebrenici i da će, ako ne odu dobrovoljno, biti “počišćeni”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev advokat Miodrag Stojanović primijetio je da tu prijetnju Kingori nije pomenuo ni u izvještaju nadređenima, ni u svom dnevniku. Svjedok je tvrdio da jeste, ali da je dnevnik kasnije uništio.

Na pitanje Odbrane o 28. diviziji ABiH u Srebrenici, Kingori je kazao da to nije bila prava divizija i da je imala samo pješadijsko oružje.

Nakon što mu je branilac predočio izvještaje oficira te divizije o desetinama “četnika” ubijenih u napadima iz enklave na susjedna srpska sela, Kingori je rekao da o tome nije bio obaviješten.

Stojanović mu je citirao riječi tadašnjeg komandanta ABiH Rasima Delića da se “Sarajevo branilo sa manje oružja i opreme” od Srebrenice, na šta je svjedok rekao da nije mogao znati za sve isporuke oružja snagama ABiH u Srebrenici.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Kingorija, Odbrana će nastaviti u četvrtak, 19. jula, javlja BIRN-Justice Report.