BiH
0

Kineski arhitekta Wang Shu dobitnik Pritzkerove nagrade

FENA
Wang Shu
Wang Shu
Dobitnik ugledne nagrade Pritzker, najznačajnije nagrade u svijetu arhitekture, ove je godine kineski arhitekt Wang Shu, kojem je dodijeljena za njegov "snažan osjećaj za kulturni kontinuitet i oživljavanje tradicije", piše britanski The Guardian.

Wang (1963.) je ujedno i prvi kineski arhitekt kojem je dodijeljena nagrada koja se smatra "Nobelom arhitekture". Godine 1983. dobio ju je kineski američki imigrant I.M. Pei, najpoznatiji po piramidama ispred pariškog Louvrea.

  • Kako se navodi na mrežnim stranicama nagrade, odluka da kineski arhitekt bude dobitnik Pritzkerove nagrade 2012. "potvrđuje ulogu koju će Kina odigrati u razvoju arhitektonskih ideala, kazao je Thomas Pritzker, predsjednik upravnog odbora Zaklade Hyatt, koja dodjeljuje 100 hiljada dolara vrijednu nagradu. Stručni žiri posebno je pohvalio važnost Wangovih ostvarenja u zemlji rapidne modernizacije i urbanizacije.

  • Ta je nagrada san svakog arhitekta... jako sam sretna zbog njega, kazala je umjesto Wanga, koji se trenutno nalazi u SAD-u, njegova supruga Lu Wenyu, s kojom od 1997. vodi zajednički projektantski biro Amateur Architects.

Dobitnici Pritzkerove nagrade u prošlosti su bili velikani arhitekture poput američkog arhitekta Frank Gehry koji je projektirao Guggenheimov muzej u Bilba te, među ostalima, Nizozemac Rem Koolhaas koji je projektirao pekinško sjedište kineske središnje televizije CCTV i švicarski arhitektonski tim Herzog i de Meuron, autori nacionalnog olimpijskog stadiona poznatog i kao "Gnijezdo".

Wang, kojem je prošle godine dodijeljena Zlatna medalja Francuske akademije arhitekture, u svojim djelima objedinjuje moderni dizajn i tradicionalne materijale. Njegovih se pet ključnih ostvarenja nalazi u Kini, i to većinom u provinciji Zhejiang nedaleko od Šangaja, a uključuje tri univerzitetska kampusa i zgradu Historiskog muzeja u Ningbou.

Kineska rapidna urbanizacija čini pitanje uspostave odgovarajućeg odnosa između sadašnjosti i prošlosti "posebno pravovremenim", budući da recentni procesi urbanizacije u Kini pozivaju na raspravu o tome bi li arhitektura trebala biti utemeljena u tradiciji ili gledati isključivo prema budućnosti, kazao je predsjednik žirija Peter Palumbo.

  • Kao kod svih važnih arhitektonskih rješenja, Wang u svojim djelima nadilazi tu dilemu stvarajući bezvremensku arhitekturu duboko ukorijenjenu u specifični kontekst i istodobno univerzalnu, kazao je.

Žiri je Wangov rad ocijenio kao "primjer stvaranja snažnog osjećaja kulturnog kontinuiteta i obnovljene tradicije".

Wang projektira nove građevine utemeljene u kineskoj stilskoj tradiciji koristeći se recikliranim materijalima. Za kampus Umjetničke akademije u Hongzhou koristio je više od dva miliona pločica sa srušenih kuća i ugradio ih u krovove novih zgrada. Knjižnicu kampusa Wenzhang Univerziteta Suzhou čini grupa niskih četvrtastih građevina ukopanih u zemlju, u skladu s tradicijom feng shuija, nasuprot visokim zgradama koje blokiraju protok energije između planina i vode.

Godišnja nagrada Pritzker dodjeljuje se arhitektu čija djela objedinjuju talent, viziju i angažiranost, te daju dosljedan i značajan doprinos čovječanstvu i izgradnji okoliša kroz arhitekturu. Dodjeljuje se od 1979. godine, a njen je prvi laureat bio Amerikanac Philip Johnson.