BiH
6

Kijev će se službeno izviniti jer je BiH "pripojio" Hrvatskoj

SRNA
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH jutros je uputilo protestnu notu Ambasadi Ukrajine u BiH, sa sjedištem u Zagrebu, a u vezi sa promotivnim spotom ukrajinske Vlade u kojem su na karti Evrope BiH i druge zemlje bivše Jugoslavije označene kao Hrvatska, potvrdio je Srni načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću MVP-a BiH Nebojša Regoje.

"Pomoćnik ministra vanjskih poslova za bilateralne odnose Amer Kapetanović telefonom je razgovarao sa ambasadorom Ukrajine u Hrvatskoj, koji se izvinio i istakao da je riječ o gruboj tehničkoj greški koja se više neće ponoviti. Tim povodom najavio je i službeno izvinjenje Kijeva", rekao je Regoje.

On je pojasnio da je MVP BiH, kada je riječ o ovoj protestnoj noti, postupilo u skladu sa standardnom diplomatskom praksom, u skladu sa odredbama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima javne uprave BiH, te shodno osnovnim pravcima i prioritetima spoljne politike BiH koje je utvrdilo Predsjedništvo.

"Dakle, MVP BiH je reagovao na činjenicu da je BiH u spotu izbrisana sa karte Evrope, a to spada u domen osnovnih načela vanjske politike BiH koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH", rekao je Regoje.

U promotivnom videu u kojem privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk objašnjava zašto bi ta zemlja trebalo da postane dio EU pojavljuje se sporna karta u kojoj su sve države bivše Jugoslavije pripojene Hrvatskoj.