BiH
2

Kešo: Nije se ozbiljno pristupilo kandidiranju ministara u Vladi FBiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je danas na vanrednom zasjedanju trebao potvrditi Odluku o potvrđivanju imenovanja Vlade Federacije BIH, ocijenila je da se ovom pitanju nije pristupilo ozbiljno koliko to zahtijeva Ustav FBiH u vezi zastupljenosti konstitutivnih naroda u sastavu Vlade FBiH.

Ustav FBiH propisuje da se Vlada FBiH sastoji od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda, dok jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

"Nismo mogli utvrditi da li se o tome vodilo računa odnosno ustanovila je da se na bazi dostavljenih materijala nije mogla ustanoviti da li je predložena struktura kandidata za članove Vlade u skladu sa Ustavnom FBiH odnosno kvotama po kojima se distribuiraju ta ministarska mjesta u odnosu na konstitutivne narode i ostale", kazao je Safet Kešo, predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje.

Dodao je da je jedno bošnjačko mjesto već ustupljeno za mjesto iz reda ostalih, navodeći da to mjesto iz reda ostalih nije niko drugi popunio nego ministar iz reda srpskog naroda.

Na taj način, istakao je Kešo, među predloženim kandidatima za federalne ministre nema kandidata iz reda ostalih, a za koje bi Komisija za izbor i imenovanje ustanovila da su kompetentni i stručni za obavljanje svojih funkcija.