BiH
179

Kemini prijatelji: Napravio je putokaz generacijama

Klix.ba
Vijesti o smrti legendarnog pjevača Kemala Montena rastužila je mnoge njegove poklonike, a dio njih su mu putem društvenih mreža odali počast. Mnogi su se sjetili njegovih legendarniih pjesama koje će nas sjećati na slavnog sarajevskog kantautora.

"Počivaj u miru dragi Kemice", objavio je Zdravko Čolić uz pjesmu "Dušo moja". Kemo je Čoli napisao velike hitove poput "Sinoć nisi bila tu" i "Gori Vatra".

Zdravko Čolić i Kemal Monteno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zdravko Čolić i Kemal Monteno (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Hrvatska pjevačica Nina Badrić je na svom Twitteru napisala "Počivali u miru Gospodine Monteno...". Nina je objavila neponovljivu himnu Sarajeva koju je potpisao i ostavio nam Kemal Monteno.

Muzički menadžer Faruk Drina u izjavi za Fenu je podsjetio da je, u vrijeme kada se Monteno počeo baviti muzikom, na ovdašnjoj sceni dominirala strana muzika i njeno kopiranje, dok su on i Indexi prvi krenuli s domaćom varijantom stvaralaštva.

Goran Bregović sa Kemom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Bregović sa Kemom (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Njegova je smrt velika šteta, jer je on napravio putokaz onima koji su napravili to što Sarajevo predstavlja danas po pitanju kulturne scene", istaknuo je Drina, koji je radio zadnji Montenov koncert u novembru 2012. godine u Sarajevu.

Njegov kolega Želimir Altarac Čičak poručio je: "Sarajevska muzička scena izgubila je još jednog originalnog autora koji je svojim pjesmama oznamenio vrijeme i učestvovao u uspjehu mnogih pjevača sa prostora bivše nam zajedničke domovine SFRJ...".

Hanka Paldum i Monteno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hanka Paldum i Monteno (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ivica Propadalo iz Teške industrije je za AA kazao da je ostao zatečen nakon vijesti o smrti kolege i prijatelja kojeg je prije dvije-tri sedmice posjetio u bolnici.

"Teško je u ovom trenutku bilo što reći. Svi smo šokirani, s obzirom da sam se s njim čuo prošle sedmice. Zvučao je optimistično jer izlazi iz bolnice kući i osjeća se bolje", izjavio je Propadalo. "Otišla je jedna izuzetna ličnost, jedan izuzetan čovjek koji je obilježio jedan period naših života. Kao da se nešto otkinulo danas, na današnji dan".

"Kemal Monteno je bio čovjek koji je jednostavno obilježio epohu, prijateljstvo, Sarajevo ovjenčao slavom i ono što je najznačajnije od svega ostao je raja", kazao je Feni glumac Josip Pejaković povodom smrti tog muzičkog velikana.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Pejaković navodi da je sigurno kako je borba za život kod Montena trajala dosta dugo, te da je uvijek postojala nada koliko god da je čovjek shvatao ozbiljnost njegove bolesti.

"On je imao toliko snage da hrabri više nas nego što smo mi hrabrili njega. Osipamo se, sličnih smo godišta i još ne mogu da se snađem. Sigurno da je njegova smrt strašan gubitak za oblast koju je on pokrivao, a ona je jako velika", kazao je Pejaković.