BiH
11

Kemal Čaušević i ostali: Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za deset osoba

Piše: Am. Dž.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor za deset osoba uhapšenih tokom akcije "Pandora", potvrđeno je za Klix.ba iz ove institucije.

Kako je rekao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić zatražene su i mjere zabrane za dvadeset osoba.

Podsjećamo, akciju "Pandora" su na širem području BiH izveli pripadnici SIPA-e. Uhapšeni su bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević, kao i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH. Također, uhapšen je Alija Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo.

U ovoj akciji lišeno je slobode više od 40 osoba, među njima carinski službenici, kao i neki aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici UIO.

Istražni tim Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Kemala Čauševića, Zdravka Cvjetinovića, Anesa Sadikovića, Janka Jovanovića, Milanka Nikića, Miroslava Kragulja, Zorana Cvjetinovića, Enise Imširović, Jusufa Ćosovića i Radovana Đurice.

"Mjera pritvora je predložena zbog opasnosti bjekstva osumnjičenih,zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret", saopšteno je iz Tužilaštva BiH

Predložene su mjere zabrane za Aliju Mašića, Almira Kadića, Damira Kožula, Svete Miljića, Ljubomira Vlajnića, Dragana Tomića, Dejana Pavića, Nermina Hrustića, Aleksandra Petrovića, Hajrudina Muminovića, Faruka Šušnjara, Danijela Stojčića, Bore Marjanovića, Radana Kuzmanovića, Miše Novkovića, Veseljka Starčevića, Edvina Anđulovića, Dejana Nožice, Mirka ivića i Josipa Kovačevića.

"U okviru ove, naveće istrage finansijskog kriminala i korupcije u BiH, Tužilaštvo BiH će temeljito istražiti i dešavanja između UIO BiH i velikih poreznih dužnika za PDV, kao što su entitetske direkcije za robne rezerve i druga preduzeća i ustanove. Dug za neplaćeni PDV i carine u BiH, iznosi oko 300 miliona KM, za koji iznos su uskraćeni država i građani cijele Bosne i Hercegovine, te će Tužilaštvo BiH u sklopu ove istrage, istražiti zloupotrebe i krivična djela vezana za višemilionska porezna dugovanja", navodi se u saopštenju.