Odlukom općinskog vijeća
0

Kemal Baysak - počasni građanin Goražda

Razgovarao: Slavko Klisura (Glas Goražda)
Delegaciju Republike Turske koja je nedavno boravila u Goraždu predvodio je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj A.Kemal Baysak. Čovjek koji je već petnaestak godina na brojne načine demonstrira svoju vezanost za zemlju iz koje su došli njegovi preci, uvjek dobrodošao i rado viđen u gradu na Drini.

U Goražde je došao opet krajem septembra. Sa velikim, iskrenim osmjehom susreće i pozdravlja građane Goražda, sa radošću šeta ulicama grada koji ga je prigrlio i prihvatio sa poštovanjem.

I odlukom Općinskog vijeća dodjelio mu zvanje počasnog građanina Goražda. Na svečanoj akademiji bio je razumljivo i iskreno uzbuđen.

  • Želim da se zahvalim rukovodstvu općine i načelniku općine što sam pozvan u Goražde i što prisustvujem svečanostima u danu koji je jako bitan za Kanton i grad Goražde. Zaista sam počašćen što dijelim sa vama osjećanja tim povodom... Želim da predam rahmet svim šehidima koji su dali živote za slobodu Goražda, da pozdravim njihove porodice

Koliko i na koji način ste vezani za Goražde?

  • Goražde je za mene, i za sve Bošnjake u Republici Turskoj, veoma bitan grad, naročito za nas koji smo nekada davno napustili Bosnu i Hercegovinu i naselili se u Turskoj. Ja sam četvrta generacija iz moje porodice koja živi u Turskoj, ali nikada nismo zaboravili Bosnu niti smo dali da se veze između Bosne i Hercegovine i Turske, izgube. Cijelo vrijeme rata smo saosjećali za građanima Goražda i pomagali koliko smo i kako smo u tim okolnostima mogli.

Odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma došao sam u Goražde i sa tadašnjim predsjednikom skupštine sam razgovarao o mnogim pitanjima. Došli smo, kroz razgovor, do zaključka da bismo trebali napraviti bratimljenje opštine Goražde i jedne opštine iz Turske i to je bila opština Gaziemir. Potpisali smo tu povelju o bratimljenju i od te 1996.godine sprovode se brojne aktivnosti u privrednom, kulturnom, socijalnom i drugim segmentima...

Mene ispunjava zadovoljstvo kada vidim da se veza u privrednom pogledu između Goražda i Turske sve više razvija..

Bosna i Herecegovina je zemlja čiji ste počasni konzul u Turskoj. Vežu vas snažni osjećaji za zemlju Vašeg porijekla.

  • Moje porijeklo je inače iz Hercegovine. Moj se otac prezivao Grebo, iz Ljubinja, majka je Resulović i kao što sam rekao, ja sam iz četvrte generacije koja živi u Turskoj, ali su moji osjećaji za Bosnu i Hercegovinu veliki i iskreni. Zato sam presretan što sam postao počasni građanin Goražda, jer to je jedno od najvećih priznanja koja su data meni u životu i želim da se zahvalim Općinskom vijeću Goražda koja je donijelo takvu odluku. Mogu reći da da je to jedan veliki miraz koji ću ostaviti svojoj djeci i svojim unucima.

Sretan sam što sam se u Goraždu sreo sa mojim dugogodišnjim prijateljima. To prijateljstvo traje od 1995.godine i mnogo mi znači. Razgovarao sam sa njima o tome u kom pravcu i kako da se razvijaju veze između Goražda i Turske za koje sam siguran da će svake godine biti sve jače.

U razgovorima, prilikom boravka u Bosni, koristite i bosanski jezik

-Više razumijem nego što govorim bosanski ali volim da u susretu sa ljudima koristim i bosanski. Moji stari, nena i dedo su govorili bosanski i to je bilo jako važno a i danas je za čuvanje tradicije i običaja Bošnjaka čije je porijeklo iz Bosne i Hercegovine...

Podijelio je radost priznanja sa brojnim starim i novim prijateljima. I obećao da će vrlo brzo ponovo u Goražde. U svoj grad.