BiH
6

Kebo: Zašto građanima ugroženim poplavama nisu data sredstva

FENA
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Mirsad Kebo apeluje na aktuelnu vlast i lidere političkih stranaka, posebno u Federaciji BiH, da javno objasne zašto građanima ugroženim poplavama nisu data sredstva za obnovu i preživljavanje.

"Ne postoji nikakvo zdravo objašnjenje za ovakvo ponašanje i za sporu dinamiku dodjele sredstava, posebno ako u obzir uzmemo jadnu i notornu činjenicu da odgovorni zvaničnici i političari imaju različite aršine kada je u pitanju dinamika njihovog rada. Jako su ekspeditivni kada je riječ u davanju nezamislivih finansijskih sredstava za plakate na kojima poziraju. Spori su kada novac treba dati ljudima koji već ulaze u zimsko razdoblje bez krova nad glavom i osnovnih sredstava za život", kazao je Kebo.

On traži da se da transparentan prikaz sredstava doniranih za poplave i argumentovano objašnjenje zašto, pored toliko uplećenih sredstava, ljudi još bez krova nad glavom.

Također, traži dokaz da donirana sredstva nisu preusmjerena na plakate koji se čak lijepe na neprimjerenim mjestima.

"U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija, jasno je regulisano pitanje finansiranja stranke i traži se od njih transparentan prikaz novca uplaćenog na njihov račun", istakao je.

Kebo poziva i nevladin sektor da, u okviru svog monitoringa kampanje, obrati pažnju na te probleme koji su glavni pokretači kriminala koji teče crnim kanalima.

"Siguran sam da će, nazavisno o izbornom rezultatu, svi koji su zloupotrijebili tuđu nesreću i prirodnu katastrofu odgovarati pred zakonom. Sada su na testu i sudu birača", kazao je Kebo.

Naveo je i da cijeni pomoć SAD-a i ostalih prijateljskih zemalja ugroženim područjima, a posebno na insistiranje ovih zemalja da se ta pomoć što prije i transparentno podijeli, saopćeno je iz Kabineta Kebe.