Zajednički interesi
1

Kebo: Unutar bošnjačkog naroda ne treba biti pobjednika

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Na Dubravskom platou u općini Stolac danas je upriličena svečanost obilježavanja 20. godišnjice formiranja brigade "Bregava" Armije RBiH, kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Potpredsjednik Fedracije BiH Mirsad Kebo zajedno s ratnim komandantima izvršio je smotru preživjelih pripadnika ove brigade koji su se po prvi put nakon rata okupili na jednom mjestu.

Kebo je u svom govoru rekao da se preživjelim borcima obraća kao patriotima, ljudima koji su čuvajući čast i dostojanstvo, u situaciji koja je po svim vojnim pravilima bila izgubljena, sačuvali svoje porodice, svoju državu i svoju slobodu kao jedan od najvećih ljudskih ideala.

  • Danas se na sve strane čuje govor nacionalnog okupljanja, govor mržnje i prijetnji, ali naš odgovor je drugačiji. Mi pozivamo na mir i dijalog, na demokratsku borbu za bolju budućnost naše djece u šta duboko vjerujemo - istakao je Kebo.

Dodao je"da ćemo i aktuelne probleme i krize pobijediti, jer ako smo pobijedili kada nismo imali nikakvih šansi zašto ne bismo mogli i danas".

"Sa ovog historijskog mjesta želim poručiti političarima, posebno bošnjačkim, da sjednu za jedan sto i razgovaraju, jer nema pobjednika unutar bošnjačkog naroda već samo zajednički interes da se prošlost nikada ne ponovi i da naša država našoj djeci pruži nadu, sigurnost i slobodu. Kao što mi ne možemo niti imamo ambiciju da marginaliziramo i pokorimo bilo koji drugi narod tako ni nas niko ne može porobiti. Zato neka Bog čuva Bosnu i Hercegovinu, našu domovinu", poručio je Kebo.

Nakon oficijelnog dijela svečanosti izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program.