Potrebna adekvatna zaštita
1

Kebo: Ubistvo policajca je zločin nad državom

Anadolija
Danas je na sarajevskom gradskom groblju Bare klanjana dženaza policajcu Muhidinu Pivodiću, koji je ubijen 31. decembra dok je obavljao dužnost osiguranja pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo.

Dženazi su prisustvovali brojni djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, Države agencije za istrage i zaštitu kao i građani Sarajeva.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je nakon klanjanja dženaze da je "ovo zločin nad jednim hrabrim profesionalcem i herojem".

"Ovo je zločin nad državom i sigurnošću njenih građana. Napad na policajca je napad na državu. Ja sam uvjeren da ćemo vrlo brzo smoći snage da koordiniranim aktivnostima svih bezbjednosnih službi u BiH očistimo ulice od onih koji plaše, ubijaju i pljačkaju našu djecu i misle da mogu preuzeti vlast na ulici. Vlast na ulici pripada državi, a ispred države to su policajci, časni ljudi", kazao je Kebo, izrazivši zahvalnost svima koji su dali sve od sebe da se Pivodićev ubica uhvati.

Kebo je istakao da policajcima, kao i svim onima koji se brinu o sigurnosti u BiH, treba stvoriti uslove i adekvatnu zaštitu.

"Ovo brutalno ubistvo pokazalo je dvije stvari, da Sarajevo ima dobru policiju koja je sposobna da riješi svaki slučaj. S druge strane, pokazalo je protiv koga se sve mi borimo i ko sve hoda po ovom gradu. Ovo je težak dan za Sarajevo i za sve Sarajlije. Ovo brutalno ubistvo ne traži puno riječi, već adekvatnu akciju", naglasio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

Glasnogovornik MUP KS-a Irfan Nefić kazao je da će MUP nastaviti profesionalno obavljati svoje zadatke, a da će ovo ubistvo biti podstrek više da profesionalnije i bolje rade svoje poslove.

"Očekujemo da i drugi organi i institucije koji se bave kreiranjem sigurnosne situacije učine ono što treba kako bismo ovakvih i sličnih događaja imali što manje. Bilo da se radi o stradanjima naših građana ili stradanjima predstavnika vlasti", rekao je Nefić.

Potrebno je bolje opremiti i kadrovski popuniti policiju na nivou BiH, istakao je Nefić, te dodao da treba razviti veći nivo povjerenja između policije i građana. On je pojasnio da treba poduzeti sve od početka, od lišavanja slobode do izricanja kazne, što prije.

"Sve to treba biti znak, ne samo počiniocima krivičnih djela, već i onima koji bi potencijalno krenuli da izvrše neko krivično djelo", kazao je Nefić.

Policajac Pivodić je ubijen hicima iz vatrenog oružja dok je obavljao službenu dužnost.

Nedugo nakon toga, policija je privela osumnjičenog za ubistvo Anela Ćemu koji je tokom istrage priznao ubistvo. Ćemo je, navodno, ubistvo policajca počinio iz osvete za oduzetu vozačku dozvolu dan ranije.

Danas je Kantonalni sud u Sarajevu izrekao jednomjesečnu mjeru pritvora osumnjičenom Ćemi.