BiH
0

Kebo u Beogradu odao počast bivšem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas na Novom groblju u Beogradu grob bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine.

Kebo je kazao novinarima da su odnosi u regionu jugoistočne Evrope u takvom stanju da ih je potrebno podići na viši nivo, prije svega jačanjem povjerenja, tolerancije i rješavanjem otvorenih pitanja dijalogom i ravnopravnim rješavanjem problema koji su već godinama otvoreni.

"Bez obzira na trenutni zastoj u suradnji možemo reći da postoji želja, potreba i neminovnost stvaranja drugačijih odnosa u regionu. Naše ambicije o ulasku u Evropsku uniju pretpostavljaju da zemlje susjedi svoja otvorena pitanja rješavaju dijalogom, tolerancijom i uvažavanjem. Zapravo, bez ispunjavanja ovih uvjeta nema ni naše budućnosti. Mi smo „osuđeni“, na moju sreću, na dijalog, toleranciju, uvažavanje, razumijevanje i činjenicu da svi skupa, s prostora jugoistoka Evrope trebamo da budemo ona grupacija zemalja koja će unijeti svoju tradiciju, iskustvo, znanje i prednosti u kuću koja se zove Evropska unija“, kazao je Kebo.

Prema njegovim riječima, današnje odavanje počasti pokojnom dr. Zoranu Đinđiću zapravo je čin poštovanja jednom istinskom borcu za ljudska prava, demokratiju, vođi, čovjeku koji je dao život za budućnost Srbije i čitavog regiona.

Kebo je istaknuo da ovo nije samo formalni ljudski čin odavanja pošte čovjeku s vizijom, hrabrošću koji se borio da stvori nove odnose u regionu dajući prednost općem nad pojedinačnim. Ovo je poruka kojim smjerom treba da idu zemlje koje čekaju odluku o ulasku u EU.

"Nadam se da je današnji formalni, a ustvari duboko ljudski čin istovremeno i politički čin iskazivanja i davanja podrške naporima da krenemo u pravcu znaka koji se zove "obavezni pravac“. Taj znak je potreba da međusobne probleme rješavamo prije svega jačanjem povjerenja. Bez toga nema dijaloga i uvažavanja. Zbog toga doći danas u Beograd znači prenijeti poruku na obje strane da se mora sjesti na najvišem nivou i razgovarati. Bez obzira na prošlost moramo gledati na budućnost koja je bez granica, ali budućnost u kojoj svako može da sačuva svoju vjeru, svoj identitet i tradiciju“, naglasio je Kebo.

Ne odričući se toga mislim da možemo obogatiti Evropsku uniju, a probleme kojih će uvijek biti rješavati na način razgovora i dogovora.

"Danas ću se sastati i s Ružicom Đinđić. To će biti razgovori ljudi koji žele mir, toleranciju, dobrosusjedske odnose i koji znaju put prema budućnosti naših zemalja, kazao je Kebo.