BiH
0

Kebo u Beogradu: Jačanje ekonomske saradnje

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo boravi danas u radnoj posjeti Vladi Republike Srbije. Razgovarao je s potpredsjednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

Razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje, te su se Kebo i Đelić suglasili da se ona mora intenzivirati, rečeno je Feni iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

Napominjući da postoji već određena privredna saradnja s privrednim subjektima iz Republike Srpske, Đelić je kazao da bi bilo dobro da se ta saradnja intenzivira i na nivou Federacije BiH i Republike Srbije.

Ocijenjeno je da bi trebalo intenzivirati saradnju s firmama iz FBiH te da bi dobro bilo da privredna delegacija u kojoj bi bili predstavnici i menadžeri najznačajnijih kompanija posjeti Beograd i prezentira svoje programe, projekte i poslovne ideje.

Jedan od zaključaka je da bi se trebalo raditi na pripremi skorog dolaska i posjete članova Predsjedništava BiH predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću i prvim ljudima Vlade Srbije. To bi bila uzvratna posjeta pošto je predsjednik Tadić već zvanično dolazio u BiH.

Razgovarano je i o inicijativi za održavanje regionalne konferencije krajem septembra u Crnoj Gori. Kako je rečeno, ovu ideju su prihvatili Republika Srbija i Republika Crna Gora, a nude je i zemljama koje pregovaraju ili su kandidati za ulazak u EU, pa tako i Bosni i Hercegovini.

Riječ je o tome da se sastanu predstavnici ovih država, da razgovaraju i pokušaju naći neke zajedničke stavove u odnosu prema EU i minimum zajedničke platforme o nekim pitanjima i da se pokuša zajedničkim naporima što brže ući u evroatlantske integracije.

Đelić je jasno i precizno kazao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali da u svjetlu pregovora o statusu Kosova isto tako očekuje da i susjedne zemlje, prije svega zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, podrže teritorijalni integritet Republike Srbije.

Po Kebinim riječima radi se o unutarnjem pitanju Republike Srbije koje se mora rješavati na nivou Beograd-Priština.

On je podržao stav Predsjedništva BiH da će BiH prihvatiti onakvo rješenje kakvo dogovore akteri pregovora.