BiH
0

Kebo: U 2008. završiti 60 kilometara autoputa Zenica - Mostar

FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo smatra da je 2008. godina, godina u kojoj treba, među ostalim, završiti 60 kilometara autoputa Zenica - Mostar.

“U narednoj godini, a ugovori su već potpisani s evropskim institucijama, treba završiti 60 kilometara autoputa Zenica – Mostar. Prihod naplate s terena će iznositi 50 miliona KM i bit će upotrijebljen za vraćanje kredita i za druge aktivnosti bitne za osposobljavanje privredne infrastrukture te za razvoj drugih sistema – ekonomskih, privrednih, trgovačkih i turističkih djelatnosti”, izjavio je Kebo za Federalnu novinsku agenciju.

Za narednu godinu je bitno i to “da ćemo našim ukupnim djelovanjem i pozitivnom praksom, našim sistemom kontakata, diplomatskih i ostalih, stvoriti ili stvarati povoljniji imidž Federacije BiH za ulaganje". U tom smislu on pretpostavlja da će zakoni koji će se donositi ići na to da se cijela Bosna i Hercegovina učini jedinstvenim ekonomskim prostorom, privlačnim za inozemni kapital i ulaganja.

Što se tiče aktuelne, 2007. godine, potpredsjednik FBiH smatra da je to bila godina konstituiranja vlasti u FBiH. To je, naglasio je, nažalost potrajalo duže nego što je trebalo i odrazilo se i na realizaciju ambicioznih planova koje je izvršna vlast u FBiH stavila kao prioritetni zadatak.

“Pri tome mislim na stvaranje jednog pozitivnog ambijenta, ambijenta za razvoj i ambijenta za bolji standard građana Federacije. Bez obzira na činjenicu da je vlast konstituirana poslije šest-sedam mjeseci mučnih pregovora, uspjeli smo donijeti neke promjene, u Parlamentu usvojiti dio zakona, osposobiti institucije, dovršiti dio početih aktivnosti na izgradnji infrastrukture u Federaciji i izvršiti temeljne pripreme kako bismo do kraja godine, prvi put, donijeli budžet za iduću godinu”, kazao je.

Naglasio je da se intenzivno priprema projekt privatizacije, “koji je nažalost u zastoju posljednje tri godine i što je sigurno doprinijelo znatnom smanjenju kapaciteta države”.

“Kada se to pokrene u punom intenzitetu, imat ćemo situaciju da stvaramo profit, plaćamo obaveze prema državi i imamo novac koji se mora upotrijebiti, prije svega, za izgradnju infrastrukture, a onda i za razvoj drugih djelatnosti”, kazao je Kebo.

Dodao je da je cilj da se proces privatizacije učini transparentnim, javnim i podložnim kontroli" i, što je bitno, taj projekt će predviđati kuda će i koje će institucije implementirati sredstva koja će biti prikupljena.

Inače, procesom privatizacije će biti prikupljeno oko četiri milijarde KM. Taj iznos će uglavnom biti upotrijebljen za konačno rješavanje pitanja infrastrukture: koridora V-C, autocesta, brzih cesta i stvaranje mogućnosti da se kroz BiH prolazi brže i lakše.

“Zatrpani mnogim operativnim i drugim obavezama možda nismo uvijek znali naći odgovore na pitanja koja građani postavljaju a tiču se njihovog života”, riječi su kojima je potpredsjednik FBiH rezimirao “propuste” u 2007. godini.