FBiH
0

Kebo traži smjenu Heće i ostalih ministara

FENA
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo uputio je saopćenje za javnost u povodu sinoćnjeg istupa ministra u Vladi FBiH Vahida Heće u emisiji BHT-a "Tema dana" u kojem navodi da su tvrdnje koje je iznio Hećo neosnovane i neistinite te da nikada nije vršio politički uticaj na kantonalno tužilaštvo o pitanju ministrove odgovornosti za aktivnosti u izboru strateških partnera u oblasti elektroenergetskog sistema.

"Koliko je meni poznato iz medija krivičnu prijavu protiv više osoba među kojima i ministar Hećo je podnijela Finansijska policija, pa je po mom mišljenju paranoična izjava ministra Heće da ga potpredsjednik FBiH progoni", navedeno je u saopćenju.

Kebo ističe da nikada u javnim istupima nije spomenuo u negativnom kontekstu ime nijedne javne ili druge ličnosti, pa time ni ministra Heće, niti je ikada na bilo koji način kantonalnom tužiocu bilo šta rekao vezano za bilo koje pitanje pa time ni za elektroenergetski sektor.

Sinoćnja izjava, smatra Kebo, predstavlja klevetu protiv njega kao jednog od mandatara Vlade FBiH, šefova izvršne vlasti FBiH i kantonalnog tužilaštva.

Ovom izjavom, stoji u saopćenju, ministar Hećo je pokazao nesposobnost javne komunikacije, neodgovornost i nedoraslost funkciji ministra.

"Povlačim potpis s Odluke o imenovanju Vlade FBiH i tražim da premijer FBiH, u skladu s odredbom IV. B. 5.(2) Ustava FBiH da prijedlog o smjeni ministra Heće, dostavi ga predsjedniku FBiH te smogne nedostajuće snage i odlučnosti da rješava otvorena pitanja u Vladi koja više nije sposobna uspješno vršiti ustavnu funkciju", stoji u saopćenju.

Kebo smatra neophodnim i da premijer predloži, a predsjednik FBiH smijeni i ostale ministre koji su nesposobnošću doveli Federaciju u finansijski kolaps koji će imati teške posljedice po korisnike budžeta FBiH i ukupnu situaciju u ovom entitetu.

"Znam da moje povlačenje potpisa s Odluke o imenovanju Vlade FBiH ne proizvodi pravno djejstvo, ali ukazuje na političku i moralnu krizu koja je zahvatila dio Vlade i pozivam javnost i sve poslanike i delegate oba doma Parlamenta FBiH da shvate težinu krize i poduzmu mjere da se izaberu drugi ministri i nova Vlada", navedeno je u saopćenju koje potpisuje potpredsjednik Kebo.