BiH
0

Kebo se informirao o mjerama MUP-a KS na ostvarivanju većeg stepena sigurnosti građana

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas MUP Kantona Sarajevo, gdje je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Željkom Mijatovićem i policijskim komesarom Himzom Selimovićem.

Kako je saopćeno iz Kebinog kabineta, potpredsjednik FBiH je informiran o mjerama i aktivnostima koje poduzimaju pripadnici MUP-a da bi se postigao veći stepen sigurnosti stanovnika Kantona Sarajevo, ali i povjerenja građana u institucije države koje ih moraju zaštititi od nasilnika i ubica.

Prema Kebinoj ocjeni, ove bi mjere tokom dana i naredne noći trebale da daju određene rezultate.

Najviši stepen pripravnosti pripadnika MUP-a, smatra Kebo, garantira da će oni učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da ispune svoje zakonom utvrđene funkcije i zadatke.

Nakon ovoga, potpredsjednik Kebo je u svom kabinetu primio i šefa Misije EUPM-a brigadnog generala Vincenza Coppolu, s kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, s posebnim osvrtom na Kanton Sarajevo.

General Coppola je informirao potpredsjednika Kebu o mjerama, operativnim planovima i aktivnostima koje poduzimaju pripadnici EUPM-a, a koje su također u funkciji sigurnosti građana.

Potpredsjednik FBiH je insistirao da se domaća policija ohrabri da bi mogla maksimalno koristiti svoje zakonske ovlasti protiv onih koji narušavaju javni red i mir, te dovode u opasnost živote i dostojanstvo građana.

Tokom dana potpredsjednik Kebo je posjetio KCUS da bi obišao teško ranjenog Armina Alikadića koji je prema navodima predstavnika Kliničkog centra i dalje u životnoj opasnosti.

Kebo je s ljekarima razgovarao o stanju ovog pacijenta i interesirao se o zdravstvenim mjerama koje su poduzete da bi se spasio jedan mladi život.

Tokom večeri potpredsjednik Kebo će u svom kabinetu biti domaćin sastanku najodgovornijih predstavnika izvršne vlasti u FBiH te pravosudnih organa.

Na sastanku će se raspravljati o mjerama koje treba poduzeti u vezi s nastalom situacijom, a zbog sigurnosti građana i vraćanja njihovog povjerenja u institucije države.