BiH
0

Kebo razgovarao s predstavnicima decertificiranih policajaca FBiH

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je danas Kemala Kobilicu i Adnana Adilovića, predstavnike Udruženja decertificiranih policajaca FBiH.

Razgovarano je o aktivnostima koje su poduzete od završetka štrajka decertificiranih policajaca pred zgradom OHR-a pa do danas, a na osnovu Predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a i zakona koji važe u BiH i FBiH.

Konstatirano je da su na nivou kantona u FBiH izvršene izmjene Zakona o policijskim službenicima. Ovaj zakon je, sukladno Predsjedničkoj izjavi izmijenjen i na nivou FBiH. Osim toga, u FBiH je izmijenjen i Zakon o zaštitarskim agencijama, a počeli su da se objavljuju javni oglasi kojima je omogućeno decertificiranim policajcima apliciranje na radna mjesta policijskih službenika.

Oglasi su do sada objavljeni u Kantonu Sarajevo i u Unsko-Sanskom kantonu.

Sačinjen je i Prijedlog uredbe o penzioniranju 38 policajaca koji su prešli odgovarajuću starosnu dob i čije je zdravstveno stanje takvo da ne bi mogli ispuniti kriterije i provjere propisane u javnim oglasima.

Kebo je izrazio zadovoljstvo što je konačno, nakon višegodišnje uporne borbe, prvi put učinjen stvarni pomak i napredak na planu ostvarivanja ljudskih prava decertificiranih policajaca.

U potpunosti je podržao Prijedlog uredbe o penzionisanju koji sada treba da prođe odgovarajuću proceduru da bi ga usvojila Federalna vlada.

Izrazio je uvjerenje da će na sličan način problem decertificiranih policajaca biti riješen i u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Ureda potpredsjednika FBiH.