BiH
0

Kebo: Projekt piramida je civilizacijski projekt svih građana BiH

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo razgovarao je danas sa timom egipatskih eksperata - arheologa i geologa, te predstavnicima Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" koji su ga obavijestili o dosadašnjim arheološkim istraživanjima na lokaciji u Visokom.

Prvi čovjek Fondacije Semir Osmanagić kazao je da je ovo možda ključni trenutak za čitav projekt, s obzirom da su egipatski stručnjaci, koji su priznata i relevantna imena arheologije i geologije, u potpunosti stali iza projekta, navodi se u saopćenju iz Kebinog kabineta.

Egipatski stručnjaci su suglasni sa konstatacijom da građevine kod Visokog jesu piramide te da su građene ljudskom rukom.

To je, kako je kazao prof. dr. Nabil Swelim, činjenica koje moraju biti svjesni svi, pa i oni koji negiraju čitav projekt.

Egipćani također ističu kako tek sada treba početi sa istraživanjima, utemeljenim na najsavremenijim naučnim metodama. Istraživanja, koja će zasigurno trajati više godina, pokazat će ko je, zašto i kako gradio piramide.

Prof. dr. Soleiman Hamed El Heweli je dodao da u Egiptu, u kojem ima više od 130 piramida, istraživanja neprekidno traju, kao i da egipatski stručnjaci još ne znaju potpunu istinu o piramidama.

Uz zahvalnost Egipćanima na angažmanu, potpredsjednik Kebo je kazao da ga je ono što je vidio svojim očima kada je posjetio Bosansku dolinu piramida, potpuno uvjerilo da se tamo nalaze građevine građene ljudskom rukom. Ko ih je i zašto gradio, sa kojom namjenom, neka naučnici utvrđuju u narednim godinama, kazao je on.

Kebo je dodao i to da projekt piramida može itekako uticati na širenje pozitivne energije u cijeloj BiH, prilično opterećenoj dnevno političkim stvarima. Stoga je ovo civilizacijski projekt svih građana BiH, i ne samo njih, već i stanovnika Evrope i čitavog svijeta.

On je stava da država treba ozbiljnije stati iza projekta u naučnom, finansijskom i zakonskom smislu. Projekt piramida ocijenio je prevažnim za BiH, on nas treba ujediniti kako bi pravili novu, pozitivnu atmosferu u BiH.

Egipatski ambasador Ahmed El Sayed Khattab je rekao kako sada, kada je projekt doživio međunarodnu verifikaciju, pravi naučni posao tek predstoji. U tome će egipatska država, kao i do sada, izdašno pomagati Bosni i Hercegovini.