Umjesto Farisa Vehabovića
35

Kebo predložio Edina Muminovića za sudiju Ustavnog suda FBiH

Klix.ba
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo uputio je danas prijedlog za imenovanje sudije Ustavnog suda FBiH predsjedniku tog entiteta Živku Budimiru iz bošnjačkog naroda, umjesto Farisa Vehabovića koji je izabran za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Kebo je predložio imenovanje dr. Edina Muminovića, redovnog profesora Univerziteta u Sarajevu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je aktom od 07.marta 2013. obavijestilo predsjednika i potpredsjednike FBiH da je, u skladu sa Zakonom, utvrdilo prijedlog za izbor jednog od sudija Ustavnog suda FBiH, umjesto Vehabovića.

Kebo je uvjeren da bi se na ovaj način moglo prevazići sadašnje stanje ustavne krize i izabrati ugledni i iskusni sudija na ovu odgovornu dužnost. Potpredsjednik FBiH također smatra je mišljenja da se odluka o imenovanju sudije što prije treba proslijediti u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko Budimir uvaži prijedlog Mirsada Kebe i Dom naroda FBiH ga potvrdi bit će osigurani svi preduvjeti za imenovanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koje bi trebalo odlučivati u brojnim predmetima vezanim za Vladu i Parlament FBiH.