BiH
0

Kebo povukao saglasnost na imenovanje sudija Ustavnog suda

FENA
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv)
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv)
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo povukao je svoju saglasnost na odluku o imenovanju troje sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova Kebina službena odluka kojom poništava saglasnost proslijeđena je Domu naroda Federalnog parlamenta.

Obrazloženje je da se na to odlučio nakon što su nadležne institucije i pravni stručnjaci ukazali na određene proceduralne i pravne manjkavosti odluke.

Kebo je preispitivanje saglasnosti najavio u nedjelju, predsjednica Krišto je, pak, dan kasnije opovrgla zamjerke nekih institucija i zvaničnika o neustavnosti odluke, a potpredsjednica Mičić danas je izjavila da se 'prašina' u vezi s ovim slučajem podigla u javnosti više radi toga da bi skrenula pažnju s gorućeg aktuelnog problema - sporog konstituiranja nove vlasti nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Ona tako misli tim prije što odluka nije konačna jer zadnju riječ o imenovanju sudija daje Dom naroda Federalnog parlamenta.

Što se tiče očekivanja Ureda visokog predstavnika u BiH o poništenju, Mičić je naznačila da joj nije jasno kako se neka odluka uopće može anulirati kao da je nije ni bilo.

Odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH datira od 3. februara, kada je predsjednica FBiH Borjana Krišto uz saglasnost potpredsjednika Kebe i Spomenke Mičić imenovala na svoj prijedlog Andriju Kolaka za sudiju federalnog Ustavnog suda iz reda hrvatskog naroda, Miloša Babića, Srbina, kojeg je predložila Mičić, te Dženanu Hadžiomerović, Bošnjakinju, predloženu od Kebe.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine okvalificiralo je odluku neustavnom zbog predsjednicinog kadrovskog rješenja, a iz Ureda visokog predstavnika jučer je saopćeno da očekuju poništenje.

Zamjerka VSTV-a je da odluka ponovo ignoriše ustavne nadležnosti te pravosudne institucije, "kako je to predsjednica FBiH pokušala ranije u nekoliko navrata".

Odlukom je Krišto, kako stoji u saopćenju VSTV-a, imenovala Andriju Kolaka, koji nije bio nikada u prijedlogu VSTV-a BiH povodom popunjavanja triju pozicija sudija Ustavnog suda FBiH i tako preuzela nadležnost drugih institucija, pokušavajući imenovati lično favoriziranog kandidata.

Oglasio se i visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Ovom odlukom predsjednica Federacije je uz pristanak dvaju potpredsjednika zaobišla ustavnu i zakonsku ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svela ulogu Parlamenta Federacije na formalni čin objavljivanja odluke u službenom glasniku.

Ustav Federacije BiH eksplicitno navodi da predsjednik Federacije predlaže kandidate za Ustavni sud s liste kandidata koju utvrđuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

I 2008. godine, kao i danas, predsjednica i potpredsjednici FBiH ignorirali su činjenicu da jedna od imenovanih osoba nije bila na listi kandidata koju je utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Uloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je da osigura imenovanje samo onih koji su pogodni za vršenje funkcije u Ustavnom sudu Federacije BiH“, naveo je između ostalog u jučerašnjem saopćenju visoki predstavnik i naznačio da očekuje poništenje odluke.