BiH
0

Kebo posjetio Rudnik mrkog uglja u Kaknju

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je u subotu Rudnik mrkog uglja u Kaknju, gdje je u jutrošnjoj nesreći u pogonu Haljinići stradao rudar Mugdin Spahić.

Potpredsjednik Kebo se na mjestu događaja želio informirati o dosad poznatim činjenicama o ovoj tragediji.

Tokom razgovora sa čelnim ljudima kakanjskog rudnika kazao je da je izuzetno potresen ovim događajem, ali i činjenicom da nakon tragedije u rudniku Zenica, u vrlo kratkom vremenskom periodu ponovo imamo slučaj smrtno stradalog rudara.

Potpredsjednik Federacije BiH stoga će inicirati širu društvenu raspravu o stanju u rudarstvu, koja bi trebala dati adekvatne odgovore na pitanja o zaštiti i sigurnosti rudara i rudnika u BiH, ali i o odgovornosti onih koji su zaduženi za segment rudarstva u ovoj zemlji.

Kebo je naglasio da u velikom broju slučajeva zbog neadekvatne zažtite, dotrajalosti tehnike, te nemara odgovornih institucija i pojedinaca dolazi do tragedija sa tragičnim posljedicama.

"Država jednostavno mora izdvajati više u ovome sektoru, ulagati u nove tehnologije i u sigurnost rudara jer na taj način ćemo izbjeći ovakve tragične događaje", izjavio je Kebo.

On je odlučio da iz budžetskih sredstava koja mu zakonski pripadaju odvoji 10.000 KM za stipendiranje 10 studenata, djece ranije nastradalih rudara Rudnika mrkog uglja "Kakanj". Riječ je o studentima prve godine studija kojima u ovome trenutku kakanjski rudnik ne može plaćati školovanje.

Kebo je dodao da će prisustvovati dženazi nastradalog rudara Migdina Spahića i da će tada odlučiti na koji način će pomoći porodici, jer je riječ je o rudaru koji ima troje djece, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.