BiH
0

Kebo posjetio decertificirane policajce okupljenje ispred zgrade OHR-a

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas poslijepodne decertificirane policajce koji već treći dan mirno protestvuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu iskazujući nezadovoljstvo zbog toga što im se onemogućava povratak na posao.

Oni su informirali Kebu da su se okupili ispred OHR-a zato što smatraju da je OHR odgovoran za stanje u kojem se nalaze jer sprečava domaće vlasti da u potpunosti implementiraju predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007.

"Naš je zahtjev da se implementira u potpunosti predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a i da se konačno vratimo na posao“, saglasni su decertificirani policajci.

Kebo, koji je i ranije aktivno bio uključen u rješavanje problema decertificiranih policajaca, kazao im je da došao iz duboko moralnih razloga, te da je od projekata u životu ovo projekat koji nije završio.

"Danas mogu pomoći u okviru svojih ustavnih nadležnosti, ali mogu iskoristiti još jednu stvar koja je dio mog minulog rada i autoriteta da mogu pokucati na odgovarajuće adrese gdje ovi moji prijatelji ne mogu, da dobijem odgovore na neka pitanja na koja oni nisu dobili odgovore“, kazao je Kebo.

Odgovor je, dodao je on, činjenica da poslije šest godina ipak, pored svih napora, nisu riješili svoj status.

Kebo ističe kako je to previše mali broj ljudi za ovoliku državu da ona ne bi imala snage i mogućnosti da pronađe načine da im obezbijedi lično dostojanstvo, što znači da mogu donijeti kući novac koji je stečen na zakonit način i da time potvrde da su građani istog reda kao i svi oni koji rade i zarađuju.

"Rekao sam aktivnosti koje ću poduzeti u okviru svojih ustavnih nadležnosti i aktivnosti koje ću uraditi kao čovjek koji nosi odgovorajući autoritet i minuli rad koji mi otvara odgovarajuća vrata da mogu ovim ljudima dati odgovore koji nude mogućnost rješavanja ovog problema", kazao je Kebo, zaključujući da je previše lijenosti i nezainteresiranosti da se riješi problem ovih ljudi.

Decertificirani policajci su informirali potpredsjednika FBiH da će sutra u podne započeti štrajk glađu i da neće odustati dok se ne riješi njihov višegodišnji problem.