BiH
0

Kebo-Osmanović: konstitutivnost naroda istovjetno tretirati na cijelom prostoru BiH

FENA
Potpredsjednici Federacije BiH i Republike Srpske Mirsad Kebo i Adil Osmanović konstatirali su tokom razgovora u Banjoj Luci da se povratnička populacija u cijeloj zemlji nalazi u izuzetno teškom položaju i da se pitanje ravnopravnosti naroda u cijeloj BiH treba tretirati istovjetno.

Samo na taj način, ocijenili su, povratnicima bi se kao konstitutivnim narodima omogućilo da učestvuju u odlučivanju u institucijama sistema.

Osmanović je istaknuo da je odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnim narodima u RS-u devalvirana u smislu pune ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata.

„Princip ravnopravnosti naroda u oba entiteta mora se provoditi na isti način, odnosno u RS-u je potrebno uspostaviti dvodomni parlament i poziciju predsjednika i dva potpredsjednika na isti način na koji je to urađeno i u Federaciji BiH“, naglasio je Osmanović.

Dvojica potpredsjednika bh.entiteta su iznijela i stav da je dalji ekonomski razvoj BiH prioritetan zadatak, posebno radi popravljanja položaja povratnika i aktuelna politička dešavanja ne smiju ni na koji način ugroziti započete ekonomske reforme.

Na sastanku je razgovarano o promjenama Ustava BiH, a Osmanović smatra da BiH treba urediti kao državu pet regija, zasnovanih na ekonomskom, komunikacijskom i geografskom principu, jer je to najbolje rješenje za našu zemlju.

Kebo je podsjetio da su u dosadašnjim razgovorima o ustavnim promjenama definirana tri rješenja, koja se kreću od nediranja dejtonskih principa, do donošenja potpuno novog ustava BiH.

„Očigledno je da odgovore na ova pitanja trebaju dati lideri političkih partija, a potom je potrebno tu raspravu nastaviti u parlamentima“, smatra Kebo.

Izmjene ustava su, dodao je, težak proces i stoga treba stvoriti takvu atmosferu da sva tri naroda pronađu svoje interese, nakon što definišu one uvjete koji će osigurati njihov identitet i osjećaj da su sastavni dio onih snaga koje donose ključne odluke u BiH.