BiH
0

Kebo od tužiteljstva zatražio da "sagleda ukupno stanje" u "Energoinvestu"

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo oglasio se u nedjelju saopćenjem za javnost u kojem izražava zabrinutost u povodu posljednjih dešavanja u Energoinvestu d.d. Sarajevo te insistira na punoj transparentnosti svih aktivnosti, kao i utvrđivanju odgovornosti za eventualne nezakonitosti u vezi s procesom privatizacije ove bh. kompanije.

Potpredsjednik FBiH smatra da svi procesi koji se dešavaju u jednoj tako velikoj i značajnoj bh. kompaniji kakva je „Energoinvest“ moraju biti transparentni i podložni sudu javnosti.

Imajući u vidu sva zbivanja u „Energoinvestu d.d. Sarajevo“, bh. brendu prepoznatljivom u čitavom svijetu, a radi utvrđivanja objektivne istine, potpredsjednik Kebo se, nakon iscrpne analize i sagledavanja situacije, obratio Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo koje bi u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja trebalo da sagleda ukupno stanje u ovoj kompaniji.

U pismu glavnom kantonalnom tužitelju Branku Šljivaru potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo ga informira da je upozoren kako postoji „osnovana sumnja u nezakonite radnje, zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa ranije planiranim procesom privatizacije od strane tzv. Ortačke grupe“.

Potpredsjednik FBiH nadalje ukazuje na „navodna nezakonita i nepotrebna prebacivanja novca kompanije na račune u inozemstvu (sakrivanje novca), te pogrešno iskazivanje i utvrđivanje diobnog bilansa radi lakšeg procesa privatizacije (Ortačka grupa)“.

Potpredsjednik FBiH u pismu upućenom Tužiteljstvu KS-a traži provjeru spomenutih činjenica / navoda i dakako, u slučaju njihove istinitosti poduzimanje zakonom utvrđenih mjera.

Motivi koji su potpredsjednika FBiH Mirsada Kebu opredijelili za ovaj potez proizilaze iz potrebe da se zaštite ugled i integritet pojedinaca i kolektiva sa svjetskim iskustvom, ali i da se utvrdi eventualna odgovornost svih onih koji su htjeli da iskoriste vrijednost i ime Energoinvesta za vlastite interese.

Krajnje je vrijeme, smatra potpredsjednik FBiH, da javni djelatnici, političari, poslovni ljudi i svi oni koji rade javni posao preuzmu punu odgovornost za ono što čine i da budu svjesni činjenice da njihov rad mora biti transparentan, u okviru ustava i zakona.

"Samo na takav način će Bosna i Hercegovina profunkcionirati kao moderna, evropska država, čiji će građani imati puno povjerenje u institucije sistema", saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.