Sastanak sa potpredsjednikom FBiH
0

Kebo: Nisu se stekli uvjeti za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

Klix.ba
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo primio je danas delagaciju ministara Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Adilom Osmanovićem i delegaciju Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na čelu sa predsjednikom Kluba Amirom Zukićem.

Razgovaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH i problemima koji se kontinuirano kreiraju i pojavljuju. Tom prilikom, potpredsjednik Kebo je naglasio "da se Federacija nalazi u pat poziciji i potvrdio da ovo nije samo ustavna nego i politička kriza koja prijeti daljoj unutrašnjoj destabilizaciji odnosa i funkcionisanju institucija vlasti. Sve strane moraju pronaći kompromisna rješenja u interesu naroda i građana Federacije BiH“, dodao je Kebo, saopćeno je iz njegovog ureda.

Kada je u pitanju najavljena parlamentarne incijativa za rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, potpredsjenik Kebo ocjenjuje "da se nisu stekli uvjeti za izglasavanje takve odluke prije konačnog političkog dogovora, koji u sebi mora sadržavati jasne i nedvosmislene poruke građanima da će opšte stanje biti bolje“. 

"Niko nema pravo otvarati procese kojim će se dovesti u pitanje funkcionisanje vlasti, a pogotovo paralizovati rad institucija Federacije BiH, što bi nanijelo ogromnu štetu njenim narodima i građanima“, rekao je potpredsjednik Kebo.

Cijeneći da samo argumentiran, kompromisan i konačan dogovor političkih aktera u Federaciji BiH rješava nastalu situaciju, potpredsjednik Kebo je naglasio "da se nisu stekli uvjeti za davanje njegove saglasnosti u eventualnom postupku imenovanja novih članova Vlade Federacije BiH“.

Potpredsjednik Kebo je istakao da je potpuno svjestan svoje odgovornosti prema Parlamentu Federacije BiH, ali i delegatima Kluba Bošnjaka koji su ga, u skladu sa Ustavom predložili na ovu funkciju.

Na kraju, potpredsjednik Federacije BiH je izrazio nadu da će, za dobrobit svih naroda i građana Federacije i Bosne i Hercegovine u cjelini doći do dogovora kojim će se prevazići aktuelna situacija političke krize i sveukupnog društveno-političkog zastoja.