BiH
29

Kebo: Moj prioritet je stvaranje normalnog života u normalnoj državi

FENA
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Postoji veliki broj građana i političke snage s kojima sam mjesecima razgovarao. Oni vjeruju i smatraju da sam upravo ja, iz više razloga, političar koji ovu zemlju i njene građane može vratiti na put na koji smo prije nekoliko godina već zakoračali, put ka EU, kazao je u intervjuu Agenciji FENA nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Mirsad Kebo, govoreći o tome šta ga je motiviralo da se kandidira.

"Konkretnije rečeno, da sam ja taj koji s reformskim političkim snagama može doprinijeti da ispunimo uslove, prije svega stvaranje pravne države. Zna se šta podrazumijeva pravna država u kojoj niti mladi ljudi, niti kategorije kao što su penzioneri, borci, invalidi neće živjeti na rubu dostojanstva i siromaštva kao sada", kazao je Kebo.

Na pitanje koje su, po njegovom mišljenju, njegove prednosti u odnosu na ostale kandidate za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, odgovorio je: "Pustimo narednom vremenu da to pokaže“.

Dodao je da ne bi govorio o svojim prednostima, "to će reći oni koji biraju“.

"Isto važi i za ostale kandidate. Mogu samo reći da moje ni makro ni mikropolitike neće biti u krugu obećanja, sumnjivih dogovora koji koriste samo pojedincima i grupama, niti laganje naroda", kazao je Kebo.

Upitan šta će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, naveo je da će u fokusu biti neposredan kontakt s građanima, a "ne paradiranje i trošenje novca od poreskih obveznika".

"Moj prioritet je pošteno i, u skadu s Ustavom, vršenje dužnosti, odnosno stvaranje normalnog života u normalnoj državi. To znači stvaranje pravnog okvira za pravnu državu u kojoj ću odlučno reći ne korupciji i organiziranom kriminalu koji je zemlju oštetio u svim segmentima i onemogućio normalan život", kazao je Kebo.

Prioritetan će, dodao je, u skladu s tim, biti ekonomski razvoj fokusiran najviše na mladu populaciju koja neće, kao do sada, noći provoditi u razmišljanju gdje otići da bi preživjeli.

"Oni imaju svoju zemlju, a mi smo im dužni omogućiti da se školuju, rade i pomažu i sebi i državi. Na taj način će doći i do pravednije raspodjele sredstava za penzionere, invalide, borce i socijalne kategorije", navodi Kebo.

Upitan na koji način će finansirati predizbornu kampanju, kazao je da u odnosu na druge kandidate neće imati tako ogromne sume novca.

"Moja kampanja će biti skromna kao što sam i ja skroman čovjek. Upravo taj atribut skromnosti je nešto po čemu me javnost kvalificira i time se ponosim. Drago mi je, zato, što će to biti najskromnija kampanja, ali ništa manje efikasna od onih koje se finansiraju uz nezamislive sume novca različitog porijekla", kazao je Kebo.