BiH
0

Kebo: Još se izbjeglice i raseljeni upotrebljavaju za političke ciljeve

FENA
Delegacija Saveza udruženja-udruga izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH posjetila je potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu.

Na početku razgovora sugovornici su se složili s konstatacijom potpredsjednika Kebe da u posljednje vrijeme neka druga pitanja stavljaju u drugi plan rješavanje problema izbjeglica u našoj zemlji, odnosno potpune provedbe Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma. A to, prema zajedničkoj ocjeni, mora i dalje biti prioritet ove države.

Za definitivno rješavanje pitanja izbjeglica u ovom trenutku postoje adekvatna ustavna i zakonska rješenja koja samo treba dokraja provesti, kazao je Kebo.

  • Ništa nas ne sprječava da, sukladno Odluci o konstitutivnosti naroda imamo pravedniju politiku zapošljavanja izbjegličke populacije na čitavom prostoru BiH. No, izgleda da još određeni političari upotrebljavaju izbjeglice i raseljene za ostvarivanje svojih političkih ciljeva. Stoga je posao koji obavlja Savez izuzetno važan jer će se samo institucionalnim putem, u koordinaciji državnih organa i Saveza moći riješiti brojni problemi izbjeglica i raseljenih u našoj zemlji, naglasio je Kebo.

Ono što je potpredsjednik posebno istaknuo kao jedan od načina rješavanja problema jeste puna podrška lokalnoj zajednici i lokalnim organima vlasti koji bi trebali imati više financijskih sredstava i tako efikasnije rješavati infrastrukturne i druge probleme povratnika.

Također, konačno pokretanje velikih javnih radova i zapošljavanje većeg broja ljudi, osobito povratnika, stvorit će jedan novi ekonomski, pa i politički ambijent u kojem će povratak biti normalan proces ostvarivanja ljudskih prava, odnosno redovna ustavna i zakonska obaveza svakoga organa vlasti da radi na provođenju tih aktivnosti, kazao je potpredsjednik Kebo.

Savez bi također, trebalo da se još više aktivira, barem kada je riječ o Federaciji na apliciranju za pojedine projekte prema federalnim organima. Nosioci takvih projekata moraju biti povratnici jer postoje značajne sume novca, npr. u poljoprivredi koje se mogu iskoristiti za upošljavanje povratnika.

Predsjednica Saveza Mirhunisa Zukić je informirala Kebu da su u Savezu započeli realizaciju projekta „Monitoring održivog povratka“, koji umjesto državnih institucija financira švicarska vlada.

Zadatak rukovodstva Saveza je da radi na jačanju lokalnih zajednica koje će biti istinski partner državnim organima u procesu povratka, jer zapravo savez i njegovi ogranci najbolje znaju kakva je stvarna situacija na terenu, kazala je Zukić.

Savez uskoro započinje i kampanju tokom koje će animirati ljude da se prijavljuju u mjesta povratka.

Dakako, ovo podrazumijeva da sva prava koja su izbjeglice već ostvarile u privremenim mjestima boravka, jednostavno „ponesu“ sa sobom i da ih mogu u punom kapacitetu koristiti u mjestima stalnog boravka., saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.