BiH
0

Kebo i Pena razgovarali o saradnji policije i sigurnosnim uvjetima

FENA
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena potvrdio je danas da je povodom napada na vladiku Hrizostoma u sjedištu Eparhije bihaćko-petrovačke u Bosanskom Petrovcu ostvarena saradnja s predstavnicima policije u Federaciji BiH, te da je jedna osoba u Šipovu lišena slobode, a dovodi se u vezu s ovim napadom.

"To su prve informacije, a vidjećemo da li se sve može dovesti u vezu", kazao je Pena navodeći da je saradnja s kolegama iz Federacije bila brza i adekvatna, te će dovesti do željenih rezultata.

O ovom slučaju i o sigurnosti povratnika, Pena je danas u Banjoj Luci razgovarao sa potpredsjednikom Federacije BiH Mirsadom Kebom, navodeći da su izrazili zadovoljstvom sigurnosnom situacijom, iako se njen nivo može povećati.

Potpredsjednik FBiH je kazao da je razgovarao sa Penom o suradnji policija dvaju entiteta u borbi protiv organiziranog kriminala i drugih vidova kriminala, navodeći da je na tom planu postignut značajan nivo kooperativnosti.

Navodeći da nije razgovarano o reformi policije, Kebo je iznio svoje mišljenje kako vjeruje da će se do septembra doći do nekih rješenja koja će dovesti do toga da BiH ispuni jedan od uvjeta za otpočinjanje pregovora za ulazak u Evropsku uniju, te da će to biti rezultat razgovora, kompromisa i dijaloga.

On je izrazio zahvalnost MUP-u RS-a za dobru sigurnosnu organizaciju nedavno održanog skupa u Potočarima, naglašavajući da je to policija RS-a uradila na vrlo profesionalan i korektan način.

Potvrdio je da će se poduzeti mjere kako bi se, između ostalog, pomoglo i povratnicima u Kanton 10, te da će Federalna vlada uskoro tamo održati i sjednicu u nastojanju da jednako posmatra sve dijelove tog bh.entiteta.