BiH
0

Kebo - Hennessey: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta

Klix.ba
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo imao je danas hitan sastanak sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Povod je pronalazak rješenja problema roditelja i djece iz Konjević polja, koji protestuju ispred OHR-a. Konkretno rješenje ovog problema, mišljenja je potpredsjednik Kebo, znači izbjegavanje politizacije i slanja bilo kakvih negativnih vibracija iz Federacije BiH u Republiku Srpsku, od kojih ni roditelji ni djeca nemaju koristi, nego jednostavna provedba zakona i međunarodnih konvencija.

S tim u vezi, potpredsjednik Kebo je tražio konkretan odgovor od gospođe Hennesesey na pitanje koje danima postavljaju roditelji iz Konjević polja, a to je imaju li djeca pravo na nacionalnu grupu predmenta ili ne i je li ovo pitanje obrazovnog sustava ili pitanje ljudskih prava i diskriminacije.

Mary Ann Hennessey kazala je da djeca iz Konjević Polja, sa aspekta ljudskih prava, ovo pravo imaju i da se njihov problem odnosi na provedbu ljudskih prava i diskriminaciju, a ne samo sustav obrazovanja generalno.

Time je zaključeno da šef Ureda Vijeća Evrope dijeli stavove potpredsjednika Kebe koji je, nakon ovoga, kazao da ono što bi trebalo učiniti je da resorni ministar iz Republike Srpske podrži produktivna i kompromisna rješenja dovorena unutar lokalne zajednice u Bratuncu.

Hennessey se zahvalila potpresjedniku FBiH za ovaj angažman, posebno zbog toga što će danas obaviti razgovor sa resorsnim ministrom RS-a i predložiti mu ovo kompromisno i mirno rješenje problema.