BiH
0

Kebo: Finansijsku policiju treba zaštititi od političkih utjecaja

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas sjedište Finansijske policije FBiH kako bi joj pružio podršku i zaštitio od političkih utjecaja.

Kebo je u izjavi novinarima nakon susreta s direktorom Finansijske policije FBiH Zuferom Derviševićem kazao da je on jedan od prvih zvaničnika izvršne vlasti FBiH koji je posjetio ovu instituciju koja treba da osigura transparentnost finansijskog poslovanja, a ostvaruje dobre rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije uprkos svim pritiscima.

On je ocijenio da je prema ovoj instituciji u prošlosti učinjen niz nepravdi, posebno što se ona uključila u borbu protiv rada na crno, jačanje finansijske discipline, kontrolu ugovora o prodaji državne imovine, te pružanje stručnih usluga tužilaštvima.

Prema podacima iz izvještaja koji je prezentirao direktor Dervišević, u postupku je veliki broj krivičnih prijava za koje je potpredsjednik Kebo uvjeren da su tako dokumentirane da će tužilaštvima omogućiti pokretanje postupaka.

Finansijska policija ne treba plašiti poštene građane, nego pomoći da se pred lice pravde izvedu svi oni koji su rušili ugled Federacije i države krijući se iza partijskih i drugih interesa, poručio je Kebo.

Direktor Finansijske policije FBiH Dervišević je također naglasio da do sada nije zabilježeno da organi vlasti ovoj instituciji daju podršku, nego je, štaviše, od 2000. godine stalno imala problema zbog različitih pritisaka koje su provodili čak i najviši zvaničnici FBiH kao što su Edhem Bičakčić, Dragan Čović, Nikola Grabovac i Dragan Vrankić.

Ti pritisci su uključivali smanjenje broja izvršilaca sa 180 na 50, izmjenu Pravilnika, obustavu plaća...

Međutim, Dervišević je istaknuo da je kod nove Vlade Federacije Finansijska policija dobila potpuno razumijevanje i podršku te tretman koji zaslužuje.

On je od potpredsjednika Kebe zatražio podršku za usvajanje novog zakona o Finansijskoj policiji FBiH koji je u parlamentarnoj proceduri.