BiH
0

Kebo: Država treba stati iza projekta istraživanja Bosanske doline piramida

FENA
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo primio je danas u svom kabinetu egipatski tim stručnjaka: arheologa i geologa te predstavnike Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Eksperti iz "zemlje piramida" upoznali su potpredsjednika Kebu o značaju arheološkog otkrića te još jednom potvrdili da su monumentalne građevine u Visokom piramide rađene ljudskom rukom.

"Ovo je veoma važno za BiH i cijeli svijet i mi smo ponosni i uzbuđeni što smo dio ovog revolucionarnog projekta", kazao je Kebi trostruki doktor arheologije i egiptologije prof. dr. Nabil Swelim.

Kebo je izrazio zahvalnost egipatskoj Vladi te ambasadoru AR Egipat u BiH Ahmedu Khattabu na njihovoj odlučnosti da slanjem vrhunskih stručnjaka pomognu projekt istraživanja Bosanske doline piramida.

"Egipatski stručnjaci su potvrdili ono što Semir Osmanagić i Fondacija tvrde već dvije godine: građevine u Visokom su piramide građene ljudskom rukom. Država treba da stane iza ovog projekta svim svojim potencijalom: naučnim, finansijskim pa i zakonskim. Naučnici će dati odgovore na pitanja koja su sad vrlo jasno usmjerena na svrhu i vrijeme građenja ovih objekata kao i na pitanja o civilizaciji koja ih je izgradila", izjavio je za Fenu Kebo.

On je dodao kako je sada na političarima da podrže ljude poput Semira Osmanagića, uporne i hrabre istraživače te da obezbijede uslove za nastavak istraživanja i otkrivanja historije ovih prostora.