BiH
0

Kebo donirao 10.000 KM Zemaljskom muzeju BiH

FENA
Zemaljski muzej (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zemaljski muzej (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo pokrenuo je, nakon razgovora s predstavnicima relevantnih institucija, inicijativu pomoći i održavanja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, kao značajne kulturne znamenitosti u BiH.

Tim povodom danas je posjetio Zemaljski muzej i direktoru te institucije kulture Adnanu Busuladžiću uručio novčanu pomoć od 10.000 KM i kazao mu da ta sredstva utroši za svrhu koju on kao direktor, u skladu sa zakonom, procijeni za potrebnom.

Kebo je istaknuo da je Zemaljski muzej BiH jedna od najstarijih naučnih ustanova i simbola grada Sarajeva i države BiH te apelirao na resorna ministarstva da u budžetima za narednu godinu planiraju novac za tu instituciju kulture.

"Budžeti za narednu godinu prave se sad i sad upozoravam entitetska resorna ministarstva da u svojim budžetima, a postoji sporazum koji su potpisali, planiraju sredstva za Zemaljski muzej i finansiraju njegove osnovne funkcije. Pokazujući odnos prema kulturi mi zapravo pokazujemo kakav odnos imamo prema sebi", kazao je.

Potpredsjednik Kebo zamolio je danas, iz bašte Zemaljskog muzeja BiH, i ministre u Vijeću ministara BiH da odobre sredstva iz granta za ovu godinu, koji čeka već nekoliko mjeseci, za troškove grijanja i ostale osnovne uvjete neophodne za rad te institucije i njenih djelatnika.

Direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu Adnan Busuladžić istaknuo je afinitet i senzibilitet potpredsjednika FBiH Kebe prema toj instituciji kulture i doprinos koji je i ranije davao njenom radu.

On je, u izjavi za novinare, naglasio da je "ta institucija, nažalost, prvorazredni politički problem, bez obzira na to šta ko mislio".

"Njen status, kome pripada i koja razina vlasti treba preuzeti njena osnivačka prava, jeste politički problem. Mislim da ministri kulture nemaju kapacitet, realan politički, da sami mogu donijeti tako krupne odluke bez konkretne podrške i stava rukovodstava političkih stranaka koje daju konačno mišljenje, što je i normalno u svakoj demokratskoj državi", kaže on.

Busuladžić je kazao da su se uposlenici Zemaljskog muzeja u ovom problemu našli ne svojom voljom te da je ta institucija kulture zatvorena nakon što njegovi uposlenici godinu dana nisu primili plaću.

"Mislim da je više nego dovoljno to što su ljudi 12 mjeseci radili besplatno. Sad smo već u drugoj godini neprimanja plaća i sredstava, a stanje je više nego alarmantno. Nisu nam problem projekti, problem su nam troškovi redovne djelatnosti poput plaća i režija što na godišnjem nivou iznosi oko milion i po KM", kazao je. Ovu priliku Busuladžić je iskoristio da javnost upozori "da već idu procesi tužbi uposlenika prema instituciji".

"Ne bih volio da se to desi, ali je vrlo realna mogućnost, jedna od zakonom predviđenih, prodaja pokretnina ili nepokretnosti, znači objekta", kaže on.

Zemaljski muzej BiH spada u grupu sedam institucija od državnog značaja čiji pravni status nije riješen od završetka rata u BiH, čime im nije određen ni stalni finansijer.

Taj muzej zatvoren je u oktobru prošle godine, a njegovi djelatnici ostali su bez posla.

Ove godine navršilo se 125 godina od osnivanja te institucije.