BiH
0

KCUS uvodi novi režim saobraćaja od 2. septembra

Piše: M. B.
Tunelska saobraćajnica (Foto: D. S./Klix.ba)
Tunelska saobraćajnica (Foto: D. S./Klix.ba)
U cilju normalizacije saobaraćaja u krugu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo od 2. septembra bit će uveden novi režim saobraćaja za pacijente, posjetioce i uposlenike te ustanove.
Ulaz u DIP (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ulaz u DIP (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Posjetioci i građani su svjedoci velikih gužvi koje se stvaraju na ulazu u KCUS i u samom krugu bolnice, a kako uposlenici ističu, te gužve su najčešće u jutarnjim satima te saobraćajnice često budu blokirane.

"Novi režim saobraćaja s novim gražama i podzemnim saobraćajnicama je naš pokušaj da riješimo situaciju prije svega zbog naših pacijenata kako bi lakše išli na preglede i dolazili na terapije. Također, bitno nam je osigurati nesmetan prilaz svm nadzemnim i podzemnim hidrantima koji su sada većinom blokirani, a u slučaju požara su veoma bitni", rekla je diplomirani inžinjer arhitekture Mirela Imširija, savjetnica za tehničke poslove, izgradnju i javne nabavke KCUS-a.

Postojat će četiri ulaza u krug KCUS-a: glavni, ulaz preko parkinga, tzv. ekonomski i direktni ulaz u KUM. Tunelska saobraćajnica, koja će biti u funkciji od 2. septembra, ide direktno do DIP-a, a uz četiri lifta uvezana je s ostalim zgradama. Bitno je napomenuti da pacijenti koji idu na hemodijalizu i hemoterapiju imaju pristup zgradama 0-24.

"Također ćemo imati izmjene u parking mjestima. Pacijenti koji moraju na Kliniku za ortopediju i traumatologiju ulazit će na glavnu kapiju i ići na parking, Kliniku za fizijatriju i rehabilitaciju na kapiju 3, odnosno ekonomski ulaz gdje će imati parking ispred zgrade, i Kliniku za neurologiju također na ulaz 3 s parkingom ispred zgrade. Ovo je privremeno rješenje, a cilj nam je proširenje Bolničke ulice za jednu saobraćajnicu gdje će biti izgrađena garaža s 500 parking mjesta", dodala je Imširija.

Tunelska saobraćajnica (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tunelska saobraćajnica (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Novi parking će biti natkriven zelenilom kao bi se osigurao mir ležećim pacijentima. Radovi na ovom parkingu krenut će kada se osiguraju sredstva koja bi trebala dobiti od Općine Centar koja treba otkupiti prostor za novu saobraćajnicu u Bolničkoj ulici.

Kako je istakao Safet Hadažgić, rukovodilac Sektora prava, kadrovskih i opštih poslova, KCUS trenutno ima 3.615 uposlenika od kojih će samo 330 moći parkirati u krugu ustanove. Nova parking mjesta će se naplaćivati, a cijene će se znati nakon izgradnje. Ulazak svim vozilima, osim pacijentima hemodijalize, hemoterapije i onima koji se otežano kreću, sanitarnim vozilima i vozilima Hitne medicinske pomoći, će biti zabranjen u periodu od 7:30 do 15:30.

Mirela Imširija, Zenir Šuko, Nermin Halimić i Safet Hadžagić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirela Imširija, Zenir Šuko, Nermin Halimić i Safet Hadžagić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Odredbe ove odluke ne primjenjuju se na dislocirane klinike izvan kruga KCUS-a: Klinika za maksiofacijalnu hirurgiju, Klinika za vaskularnu hirurgiju, Pedijatrijska klinika, Klinika za porodiljstvo, Klinika za ginekologiju i Klinika za plućne bolesti "Podhrastovi".

"Posjetioci će biti informisani putem džambo plakata kao i putem zvanične stranice KCUS-a. Redovne pacijente o promjenama će obavijestiti medicinsko osoblje", istakla je Imširija.

Kroz KCUS u prosjeku dnevno prođe 12.000 ljudi, te 2.000 vozila. Uprava KCUS-a očekuje da će ovo rješenje olakšati saobraćaj u krugu ustanove za dobrobit pacijenata.