BiH
45

KCUS: U toku testiranje novog uređaja za otkrivanje tumora PET/CT-a

Piše: M. B.
Doc.dr. Nermina Bešlić
Doc.dr. Nermina Bešlić
Na Klinici za nuklearnu medicinu KCUS-a u toku je testiranje novog PET/CT savremenog uređaja koji omogućava lakše detektovanje kancerogenih ćelija.

Kako je za Klix.ba rekla doc. dr. Nermina Bešlić, za sada su zadovoljni tokom testiranja i očekuju da će apart ubrzo biti stavljen u funkciju za pacijente.

"Nadamo se da neće biti nepredviđenih situacija. Rad na PET/CT-u je zahtjevan s više aspekata. Ovaj apart je vrhunska tehnologija i u ovom trenutku ne možemo više očekivati od tehnologije, možda nekada u budućnosti. Očekujemo da ćemo izvući maksimalan potencijal iz njega i tvrdim da će u svakom slučaju biti od velike koristi pacijentima", istakla je Bešlić.

Cijene pregleda ovim uređajem bit će od 2.080 do 2.200 KM, ali će ih, zavisno od vrste bolesti, finansirati zavodi zdravstvenih osiguranja.

Uređaj PET/CT jasno uočava razliku između benignog i malignog tumora, otkriva mjesto primarnog tumora i u situacijama u kojima to nije moguće magnetnom rezonancom ili kompjuteriziranom tomografijom, zatim otkriva koliko je tumor proširen u organizmu, procjenjuje stepen izlječivosti i učinkovitost onkološke terapije.

Osim onkologije često se koristi u neurologiji u otkrivanju ranih stadija Alzheimerove bolesti i epilepsije, karcinoma drugih sistema, bolesti prostate i dojke i sl.