BiH
0

KCUS: Prioritet obnavljanje i nabavka nove opreme

FENA
Generalni direktor Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Faris Gavrankapetanović kazao je danas novinarima da je prioritet Kliničkog centra obnavljanje i kupovina nove opreme da bi pacijentima bila pružena što kvalitetnija medicinska usluga.

Među osnovnim prioritetima je nabavka dijelova za anesteziološku opremu i floucitometra, posebnog aparata namijenjenog za transplantaciju koštane srži koji će se koristiti na nekoliko klinika KCUS-a.

Vlada FBiH osigurala je za tu namjenu 500.000 KM. Aparat floucitometar košta 350.000 do 400.000 KM, a ostatak će osigurati KCUS iz vlastitih iznosa.

Prioritete određuje posebna komisija pri UO KCUS-a, a u njih svakako spada i osposobljavanje prostora za kobalt aparat koji je smješten na Centralnom medicinskom bloku (CMB), a za to je potrebno oko milion KM.

Gavrankapetanović govori i o planovima za nabavku novog linearnog akceleratora za potrebe Instituta za onkologiju KCUS-a, te ističe da će tu biti zatražena finansijska pomoć Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlade KS-a.

On kaže da je KCUS najveća i jedina institucija takve vrste u BiH za radioterapiju i za tu namjenu ima dva linearna akceleratora.

"Ta dva linearna akceleratora su zbog prevelike upotrebe prilično dotrajala. Za 24 sata na njima se obradi oko 200 pacijenata", kazao je on.

KCUS za ovu godinu planira i obnavljanje dotrajale telefonske centrale i digitalizaciju posebno rendgentskih snimaka - CT i MRI među klinikama unutar KCUS-a.

Među prioritetima KCUS-a za period do 2010. godine je nabavka CT aparata za potrebe Centra urgentne medicine. Vrijednost tog aparata je oko 500.000 KM, a namjera je da se što efektije i brže pruži medicinska pomoć pacijentu. Gavrankapetanović naglašava da je u urgentnim slučajevima najvažnija pomoć koja se pruži pacijentu u prvih sat vremena. Od toga zavisi i daljnji tretman koji ljekari mogu pružiti.