BiH
178

KCUS: Pomaci našeg rada se već vide, pacijenti primarnu zaštitu trebaju tražiti u domovima zdravlja

Klix.ba
Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održao je danas sastanak na kojem je doneseno nekoliko zaključaka. Posebno je istaknuto da će KCUS i dalje raditi najbolje što može, u okviru mogućnosti, kako bi pružili što bolje usluge pacijentima.

Direktori disciplina su predložili da Opća bolnica "Prim.dr.Abdulah Nakaš", u kojoj je uposleno osam specijalista urgentne medicine, preuzme rad na Klinici urgentne medicine KCUS-a, pet dana u sedmici, a da KCUS sa samo četiri uposlena specijalista urgentne medicine, od kojih je jedan invalid II kategorije, radi dva dana.

Uprava Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je saopćila da se ova zdravstvena ustanova već dugi niz godina suočava sa problemom velikog broja pacijenata, koji traže usluge primarne zdravstvene zaštite, koja je u nadležnosti domova zdravlja i porodične medicine.

Iz KCUS-a navode da je veoma veliki broj pacijenata kojima je potreban nivo bolničkih usluga, koje pruža Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a koji istu traže u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Na ovaj način izuzetno je otežan rad KCUS-a, u smislu povećanog obima posla, velikih finansijskih izdataka, premorenosti medicinskog osoblja i uposlenika, dok su primarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite istovremeno rasterećeni usluga, koje su dužni pružati, u skladu sa Zakonom", navode u saopćenju.

Dalje dodaju da KCUS raspolaže sa 1.909 kreveta, te da je njihova osnovna dužnost rad uz pacijenta, a ne primarni i sekundarni nivo zdravstvene usluge.

"Ukupna dugovanja KCUS-a iznose oko 100 miliona KM, i mi se trudimo da pružimo adekvatnu uslugu ležećim bolesnicima. Zahvaljujući novoj organizaciji rada, kao i predanom i odgovornom radu naših uposlenika, smanjene su liste čekanja za pregled dojke, što je veoma bitno za zdravlje svake žene, a s obzirom da je u porastu broj pacijentica sa karcinomom dojke", kazali su iz uprave sarajevske bolnice.

Dodali su i da je čekanje na biohemijske pretrage svedeno na svega 30 minuta (za razliku od nekoliko sati, koliko se ranije čekalo na nalaze krvi), te su smanjene sve liste čekanja na dijagnostičke nalaze na Klinici za radiologiju.

"Pomaci našeg rada se već vide, te sa sigurnošću obećavamo da će pacijenti i dalje biti naš prioritet, te da ćemo predano raditi u njihovom najboljem interesu", stav je direktorija KCUS-a.

Medijima su poslali Rješenje Federalnog ministarstva zdravstva kojim je definirano da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ispunjava uvjete prostora, opreme i kadra, kao i primjenjenih tehnologija koje moraju ispunjavati zdravstvene ustanove, koje vrše najsloženije oblike specijalističko-konsultativne zdravstvene djelatnosti i bolničke zdravstvene djelatnosti, na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Rješenje je izdato 24.marta 2014. godine, a potpisnik je tadašnji ministar Federalnog ministarstva zdravstva, prof. dr. Rusmir Mesihović, saopćeno je nakon sastanka direktorija KCUS-a koji čine: v. d. direktorica nemedicinskih disciplina, Amra Karić, dipl. ecc, v. d. direktor discipline za zdravlje djeteta, prof. dr. Edo Hasanbegović, v. d. direktorica neuropsihijatrijskih disciplina, prof. dr. Saida Fišeković, direktorica internističkih disciplina, doc. dr. Nermina Bešlić, v. d. direktor hirurških disciplina, prof. dr. Mirsad Kacila, direktorica dijagnostičkih disciplina, prof. dr. Sandra Zubović – Vegar, v. d. direktorica Discipline za ginekologiju i porodiljstvo, doc. dr. Fatima Smailbegović i generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović.