BiH
121

KCUS planira izgradnju javne garaže sa 450 parking mjesta

Piše: Er. M.
Trenutno su u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uposlene 3.773 osobe. Dospjeli dug KCUS-a na današnji dan iznosi 29 miliona KM, a u planu je izgradnja natkrivene javne garaže koja će raspolagati sa 450 parking mjesta.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je prezentovao realizovane i buduće projekte Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te finansijske rezultate za prva tri mjeseca 2015. godine.

Generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Mesihović kazao je da ukupna procjena prihoda Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za prva tri mjeseca 2015. godine iznosi 48,5 miliona KM, te da su prihodi veći za 2,3 miliona KM u odnosu na prva tri mjeseca prethodne godine.

Sa druge strane, ukupna procjena rashoda iznosi 49,4 miliona KM i veći su za 1,4 miliona maraka u odnosu na 2014. godinu, a procijenjeni finansijski gubici za prvo tromjesečje 2015. godine iznose 900 hiljada maraka i manji su za 840 hiljada maraka u odnosu na isti periodu 2014.

"U ovom periodu smo usljed niza urgencija uspjeli uvesti finasiranje 52 uposlenika i 33 specijalizanta za koje smo dobili saglasnost relevantnih institucija krajem 2013. godine, te ljekara koji su primljeni na specijalizaciju u 2014. godini“, kazao je Mesihović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će u narodnom periodu insistirati na uvođenju u finansiranje preostalih 39 uposlenika, a kako je saopćeno trenutno su u KCUS-u uposlene 3.773 osobe.

Iz Kliničkog centra ističu da su u prva tri mjeseca 2015. godine uštede ostvarene na stavkama kancelarijskog materijala, tehničkog materijala, rezervnih dijelova, troškova reprezentacije i stručnog usavršavanja, ali da su poduzete aktivnosti za izmirivanje obaveza prema dobavljačima, što je rezultiralo smanjem ukupnih obaveza za 4,7 miliona maraka. U prva tri mjeseca ukupno je prema dobavljačima plaćeno 10,9 miliona KM, a kako navode učinjeni su i napori u efikasnijoj naplati potraživanja, što je dovelo do znatnog smanjena dospjelih potraživanja za 1,3 miliona KM.

KCUS je također pokrenuo proceduru izmirivanja dospjelih dugovanja putem cesija sa bankama, a kako ističe Mesihović, ovim načinom pokušat će se isplatiti dospjela potraživanja koja se odnose na 20 najvećih dobavljača.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Dospjeli dug KCUS-a na današnji dan iznosi 29 miliona KM, a reviziju finansijskog poslovanja i ukupne organizacije uradit će revizorska kuća DELOITTE, koja bi trebala dati potpuni i realni izvještaj finansijske situacije.

Iz KCUS-a su saopćili da je u završnoj fazi izgradnja 14. i 15. etaže iz sredstava Saudijskog fonda i to za Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju i Kliniku za bolesti uha, grla i nosa, te da će KCUS objaviti javni poziv za kreditno zaduženje putem komercijalnih banaka u cilju izgradnje CMB etaža 05, 12 i 13.

KCUS također planira izgradnju natkrivene javne garaže u Ulici Stjepana Tomića, a garaža će raspolagati sa 450 parking mjesta. Meishović je kazao da je Klinički centar već dobio urbanističku dozvolu Općine Centar.

U narednom periodu KCUS ima u planu izgradnju Hospisa i podzemnog tunela koji bi trebao povezati DIP sa zgradom nekadašnje hirurgije.

Iz Kliničkog centra navode i da je u prva tri mjeseca ove godine smanjen broj bolničkih infekcija u odnosu na isti period protekle godine, a da je na Klinici za očne bolesti uspješno nastavljen projekt transplatacije rožnice, te da je također smanjena lista čekanja na Klinici za radiologiju.

Rusmir Mesihović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Rusmir Mesihović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Kako je navedeno, u cilju poboljšanja i napretka zdravstvene djelatnosti KCUS-a nabavljena je oprema za potrebe Kliničke radiologije i to mobilni digitalni i klasični RTG sistem i linija za pranje veša, a okončana je i izgradnja Sterilne jedinice na Pedijatrijskoj klinici koja ispunjava sve moderne standarde u svijetu.

Zahvaljujući pomenutoj izgradnji prvi put su urađene dvije autologne transplatacije matičnih ćelija kod djece, a kako navode ovakav postupak obavljen je samo u tri centra u regiji.

Klinika urgentne medicine svakodnevno se brine za 300 do 500 pacijenata, a neurološki pacijenti ubuduće neće biti pregledani na KUM-u nego na Klinici za neurologiju.