Zdravstveno stanje stabilno
7

KCUS: Pacijenti zaraženi salmonelom još uvijek u bolnici

Piše: E. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tri pacijenta koji su prije nekoliko dana zaraženi bakterijom salmonelom u Sarajevu još uvijek su na liječenju u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Njihovo zdravstveno stanje je jako dobro i najvjerovatnije će u ponedjeljak biti pušteni na kućno liječenje, rekla je za Klix.ba Biljana Jandrić, portparolka KCUS-a.

U poslijepodnevnim satima u KCUS se jučer javio još jedan pacijent, ali je i njegovo zdravstveno stanje dobro. Do sada je u KCUS-u pregledano ukupno 16 pacijenata.

KCUS je obavijestio Sanitarnu inspekciju o cijelom slučaju, nakon što im je nekoliko pacijenata potvrdilo da su jeli na istom mjestu.

Podsjetimo, svi građani koji su zatražili ljekarsku pomoć proteklih dana, a zaraženi su salmonelom, jeli su na jednom privatnom okupljanju na kojem je hrana bila naručena iz Narodne kuhinje Stari Grad. Ovo je za Klix.ba jučer potvrdio jedan od pacijenata, koji nam je rekao da je na okupljanju bilo oko 80 ljudi te da se nakon konzumiranja hrane na tom mjestu veći broj njih javio u Hitnu pomoć ili u KCUS, a svi su imali iste simptome.

Sanitarna inspekcija je pregledala posuđe, radne površine i uposlenike u Narodnoj kuhinji, a nalaz je bio odgovarajući, odnosno u skladu s propisima. Međutim, čekaja se još jedan nalaz hrane koja je u Narodnoj kuhinji pripremana u subotu.