16 novih aparata
0

KCUS: Otvoren renovinari dio Klinike za hemodijalizu

FENA
U okviru Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) u utorak je otvoren renovirani dio Klinike za hemodijalizu s 16 novih dijaliznih aparata. Zajedno s dijaliznim aparatima u okviru Doma zdravlja na Ilidži odsad će se ukupno u Kantonu Sarajevo moći dijalizirati 300 pacijenata.

Šefica Klinike za hemodijalizu Halima Resić kaže da su otvaranjem renoviranog dijela Klinike za hemodijalizu stvoreni uvjeti za ukidanje četvrte smjene za dijalizu, koja se provodila posljednjih nekoliko godina zbog velikog broja pacijenata.

"Ukidamo četvrtu smjenu i do kraja mjeseca napravit ćemo novi raspored za dijalizne pacijente. Nadam se da će u narednih nekoliko godina zaživjeti i transplantaciona medicina, a da ćemo više raditi na prevenciji bolesti koje dovode do otkazivanja bubrega", istaknula je dr. Resić.

Za rad s dijaliznim pacijentima potreban je adekvatan broj ljekara, medicinskog i pomoćnog osoblja. Doktorica Resić kaže da je nedavno primljen određeni broj kadra i nada se da će, uz pomoć resornog ministarstva KS, to pitanje u potpunosti biti riješeno. Trenutno im kaže, najviše nedostaje srednjeg medicinskog kadra jer prema pravilniku o dijalizi, na četiri dijalizna mjesta dolazi jedna medicinska sestra.

Vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a Damir Aganović nada se da će novi i komforniji prostori učiniti boravak pacijenata tokom dijalize podnošljivijim, ugodnijim i humanijim. Kaže da su tu savršeni uvjeti za rad, te da stoga očekuje i vrhunske rezultate.

Ministar zdravstva u Vladi KS Zlatko Vuković obećao je uložiti određene napore da u naredne dvije godine bude završen Centralni medicinski blok, a današnji događaj označio je kao završetak prve faze tog projekta.

U realizaciji projekta renoviranja Klinike za hemodijalizu, uz KCUS, sudjelovale su druge institucije raznih nivoa vlasti, a mnogi od tih predstavnika prisustvovali su današnjoj svečanosti i tako podijelili radost s uposlenicima i pacijentima kojima to ipak najviše znači.