BiH
0

KCUS obilježio Svjetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama

FENA
(Foto: FENA)
Ovogodišnjoj kampanji u okviru Svjetskog dana higijene ruku u zdravstvenim ustanovama - 5. maja pridružio se i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Radi edukacije građana postavljeni su info pultovi u auli DIP-a i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Timovi medicinskih sestara i tehničara dijelili su pacijentima i posjetiocima KCUS-a edukativne promo letke te vršili besplatnu dezinfekciju ruku.

Glavna sestra Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Ernela Eminović istakla je da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu prepoznao značaj pravilnog održavanja higijene ruku, te ove godine podržao kampanju, nastojeći ukazati uposlenicima, pacijentima i posjetiocima KCUS-a na bitnost dezinfekcije i održavanja higijene ruku.

"Pravilna dezinfekcija i održavanje higijene ruku je najbolji način očuvanja zdravlja, te prevencije prijenosa i širenja bakterija, koje su uzročnik nastanka mnogih bolesti. Kampanja o bitnosti održavanja higijene ruku održava se danas u cijelom svijetu, a Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će nastojati da bude njen dio", istakla je Eminović.

U okviru te kampanje u svijetu se organizira velik broj raznovrsnih događaja, namijenjenih bolničkom osoblju, pacijentima, te široj javnosti, kojima se ukazuje na važnost ove teme i predstavljaju adekvatni načini prevencije bolničkih infekcija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 5. maj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, te pokrenula međunarodnu kampanju pod nazivom "Sačuvajte živote - operite ruke".

Kampanja predstavlja značajan dio edukacije zdravstvenih radnika, posvećene poboljšanju i održavanju higijene ruku na pravi način i u pravo vrijeme, da bi se na adekvatan način smanjio broj bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama.