Pet sati ležao na kolicima
48

KCUS: O pacijentu smo dobro brinuli; Brčaninovići: Postoje snimci na kojima se sve vidi

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ibrahim Brčaninović, 68-godišnjak koji je u četvrtak u poslijepodnevnim satima nakon saobraćajne nesreće primljen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, pet sati je nakon dijagnostike čekao da ga smjeste na odgovarajuću kliniku, ustvrdili su njegova kćerka i sin. Međutim, u KCUS-u kažu da se nije radilo o nemaru i namjernom zadržavanju pacijenta.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kažu kako je pacijent na Kliniku za urgentnu medicinu dovezen u 17:40 sati te da mu je urađena opsežna dijagnostika, što podrazumijeva CT glave, vrata, grudnog koša, kičme i abdomena, a zatim su, kažu u Službi za odnose s javnošću, pacijenta pregledali doktori urgentne medicine koji su konsultovali još i anesteziologa, ortopeda, neurohirurga i torokalnog hirurga.

"Sva dijagnostika i pregledi koji su obavljeni su iziskivali vrijeme, pacijent nije čekao ni na jednu proceduru. Nakon toga je smješten na Jedinicu intenzivne terapije KUM-a, jer se pratilo stanje krvarenja u mozgu i bio je pod kontrolom neurohirurga i anesteziologa. Nakon svega je smješten na Kliniku za otopediju, gdje je urađen operativni zahvat", rečeno je za Klix.ba u KCUS-u.

U Službi za odnose s javnošću nisu dali komentar na navode Melike i Mahdija Brčaninovića, kćerke i sina pacijenta, o ponašanju određenih ljekara, o čemu smo već pisali.

Nakon odgovora iz Kliničkog centra, porodica Brčaninović kaže da ne spori da je dijagnostika pravovremeno urađena, ali i dalje insistiraju na tome da je pacijent bespotrebno čekao satima ležeći na kolicima da ga smjeste na neku od klinika.

"Sve se može provjeriti na snimku, mislim da njihove kamere pokrivaju dio gdje je otac ležao. Bio je u njihovoj prijemnoj ambulanti, gdje mu je medicinska sestra ambu pumpom, dakle ručno, pomagala pri disanju. Nakon što ništa nije urađeno, medicinske sestre i tehničari su, tek neposredno prije nego će ga prebaciti na Ortopediju, premjestili oca na Jednicu intenzivne terapije KUM-a, gdje je priključen na aparate. Dakle, nakon nekoliko sati", kazao je Mahdi Brčaninović.

Melika Brčaninović kaže da je njen otac operisan na Ortopediji, ali da je njegovo zdravstveno stanje još uvijek loše te da je još u komi.

"On najveći problem sada ima sa disanjem. Što se tiče medicinskog osoblja i ljekara na Ortopediji, zaista su ljubazni i dobro rade svoj posao. Dr. Amir Halilbašić nam maksimalno izlazi ususret i redovno nas obavještava o očevom zdravstvenom stanju. Što se tiče događaja na KUM-u te večeri, pitam se samo koliko pacijent treba biti životno ugrožen da se takve stvari ne bi dešavale", kazala je Melika.

Ibrahim Brčaninović je u četvrtak imao saobraćajnu nesreću na putu Kaonik - Vitez, nakon čega je prebačen u bolnicu u Zenici, a potom i na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.