Podići standarde na nivo EU
4

Köck: Bh. političari se moraju fokusirati na privredu

FENA
Donatus Köck
Donatus Köck
Bosna i Hercegovina na prvom mjestu mora se više koncentrisati na poboljšanje okoliša, jer se ne može poticati turizam ukoliko u okolišu postoji gomile nesređenog otpada ili ako zbog nedostatka odgovarajućih postrojenja za prečišćavanje voda, sve otpadne vode odlaze u rijeke, rekao je u razgovoru za FENU ambasador Austrije u BiH Donatus Köck.

Istakao je da se standardi u ovoj oblasti moraju podići na nivo standarda u Evropskoj uniji. "Naredne godine Hrvatska će pristupiti Evropskoj uniji, te ukoliko se u sektoru poljoprivrede ne postignu ovi evropski standardi, 60 procenata skorašnjeg izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Hrvatsku, odnosno u EU će otpasti kao realna mogućnost", kazao je Köck.

"Takvo stanje znači da se bh. političari moraju više fokusirati na potrebe privrede, a manje na raspodjele pozicija na političkoj sceni", pojasnio je austrijski ambasador. Osim toga BiH mora više raditi na poboljšanju okvirnih privrednih uslova i na većoj regionalnoj saradnji, koja je u današnjim vremenima naročito važna. "Na reginalnom planu, nužna je saradnja BiH s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom", kaže Köck.

Austrija je najveći investitor u regionu i zbog toga je veliko zanimanje Austrije za regionalnu privrednu saradnju i održivi razvoj. "Trgovinski savjetnik u Ambasadi Austrije u BiH Sigmund Nemeti redovno priređuje susrete privrednika. Danas su tri područja posebno važna: energetski sektor, gdje su austrijske firme intenzivno prisutne u BiH, područje infrastrukture, zatim cestogradnja, odnosno izgradnja željezničkih pruga i autoputeva", kazao je Köck.

U trećoj oblasti, ističe, važno je pitanje okoliša. "To je oblast u kojoj BiH ima veliku potrebu za postizanjem onog nivoa, koji već postoji u Austriji u smislu okoliša", rekao je Köck. Naglašava da je veoma zadovoljan investicijama Austrije u BiH, a za austrijske privrednike u tom pogledu puno važniju ulogu imaju drugi faktori od onih političkih. "To su prije svega geografska blizina BiH i Austrije, odnos konvertibilne marke i eura i visoko obrazovana radna snaga koja u BiH postoji. Zbog toga mnogi poduzetnici iz Austrije dolaze ovamo i zainteresirani su da ulažu", tvrdi Köck.

Četrdeset procenata posla koji austrijski investitori ovdje obavljaju odlazi na takozvane loan poslove (kreditne poslove), što, ističe, znači da austrijski poduzetnici više ne moraju da odlaze u Kinu ili Indiju zbog jeftine radne snage, jer su to u mogućnosti pronaći u BiH za svoje projekte. Te okolnosti, kaže, potvrđuje činjenica da je u 2011. godini BiH za 25 miliona eura roba više izvezla nego što je uvezla iz Austrije.

Zaključio je da svaka zemlja mora što više i što bolje podržavati poduzetnike i preduzeća, jer su oni ključ uspjeha i opstanka svake države, te im u tom pogledu treba riješiti pitanja oporezivanja, dadžbina i svih okvirnih uslova za poslovanje.

Vezani članci