BiH
0

KC Banja Luka: Nije bilo pozitivnih na HIV i hepatitise B i C

FENA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Tokom testiranja u savjetovalištu banjalučke Klinike za infektivne bolesti na HIV infekcije, hepatitis B i hepatitis C nije bilo pozitivnih testova ni kod jedne od 64 testirane osobe.

Testirana su 33 muškarca i 31 žena.

"U ovogodišnjoj akciji posebno treba pohvaliti i istaći odziv mlade populacije i osoba koje se dosad nisu testirale, jer sama činjenica da gotovo 10 posto svjetske populacije ima neku od ove tri infekcije (HIV, hepatitis B, hepatitis C), ukazuje na potrebu testiranja i prevencije u daljem širenju", saopćeno je iz Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka.

Kada se govori o HIV infekcijama RS je s niskom prevalencom, odnosno ispod pet posto u rizičnoj populaciji i ispod jedan posto u opštoj populaciji.

Savjetovanje i testiranje ima za cilj da se ranim otkrivanjem poboljša kvalitet života takvih pacijenata i smanji mogućnost prenošenja infekcije na druge osobe.

Podsjećaju se zainteresovani građani da savjetovalište za HIV i hepatitise Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka radi tokom čitave godine svakim radnim danom od 07 do 15 sati, a tokom decembra i četvrtkom od 18 do 20 sati.