BiH
0

KB Mostar postao SKB Mostar

FENA
Upravno vijeće Kliničke bolnice (KB) Mostar na današnjoj je svečanoj sjednici preimenovalo tu bolnicu u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

"Ovo je povijesni dan za Mostar i za Hercegovinu", istaknuo je u prigodnom govoru gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, dodavši da se današnjim činom bolnica u Mostaru podigla na višu institucionalnu te organizacijsku razinu.

Rektor mostarskog Sveučilišta Vlado Majstorović i ravnatelj Bolnice Ante Kvesić u svojim su govorima istaknuli da je današnji čin logičan slijed događaja jer postoji višegodišnja tijesna saradnja između te dvije institucije.

"Ovo je kruna naše višegodišnje dobre saradnje", kazao je Majstorović, a Kvesić je napomenuo da trenutno više od 120 osoba iz njegove institucije sudjeluje u radu Medicinskog fakulteta, od čega su 15 profesori.

Vjerujem da će se današnjim činom još više unaprijediti zdravstvo u Hercegovini te da će sve manje ljudi odlaziti na liječenje izvan Hercegovine, kazao je Kvesić, podsjetivši da je na današnji dan prije 15 godina osnovana Klinička bolnica Mostar.

Kvesić se u svom govoru osvrnuo i na probleme s kojima se mostarska bolnica danas suočava, istaknuvši da je to statusno pitanje kao i finansiranje. Po njegovim riječima, svaki mjesec ta bolnica posluje s gubitkom od oko milion maraka, jer pojedine institucije ne izvršavaju svoje obaveze, a tu je i problem preuzimanja osnivačkih prava.

Parlament Federacije BiH još nije preuzeo osnivačka prava nad ovom bolnicom, a i pojedine županije, koje su suosnivači, ne poduzimaju sve potrebne radnje kako bi mostarska bolnica mogla normalno funkcionisati, pojasnio je Kvesić.

Današnju svečanu sjednicu prisustvovali su brojni dužnosnici iz reda hrvatskog naroda, kao i osobe iz javnog, kulturnog i naučnog života Hercegovine.