Sadik Bahtić
0

Kažnjene institucije koje su imale konstantno loš revizorski izvještaj

FENA
Sadik Bahtić
Sadik Bahtić
Za 14 državnih institucija kod kojih je Ured za reviziju utvrdio ponavljanje istih ili sličnih propusta u posljednje tri godine, primijenjena je korektivna mjera umanjenja za 10 posto budžetskih stavki: troškovi reprezentacije, troškovi goriva i maziva, uključujući nabavku novih vozila, rabljenih vozila ili zamjenu vozila te nabavku dodatne opreme za vozila.

Na taj način osigurat će se ušteda u budžetu institucija BiH 2010. godine od 1.130.000 KM.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Sadik Bahtić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da nam treba revizija koja je efikasna i koja daje rezultate.

On je, prezentirajući rezultate procesa razmatranja revizorskih izvještaja za budžetsku 2008., kazao da su najveći propusti bili loše planirani budžet gdje su od 59 institucija, 54 imale loše planirani budžet. Naveo je i problem nepoštivanja Zakona o javnim nabavkama, ističući da zakon nije dobar i da ga treba ili mijenjati ili donijeti novi, a propusti se odnose i na interne kontrole.

"Poseban tretman imamo za 14 institucija koje su nekoliko godina imale konstantno loš revizorski izvještaj. Ove godine smo uveli sankciju smanjenja 10 posto za troškove reprezentacije, nabavku auta... U budžetu smo kaznili tih 14 institucija“, kazao je Bahtić.

Dodao je da su ove godine, osim moralne, uveli i disciplinsku i krivičnu odgovornost.

"Usvojili smo zaključak da Vijeće ministara ide u izmjene i dopune Zakona o državnoj službi gdje bi se uvela disciplinska odgovornost. Svake godine donesemo zaključak da svi izvještaji koji imaju mišljenje s rezervom idu u Tužilaštvo. Oni neka proslijede SIPA-i, Odjelu za privredni kriminal i tamo gdje se utvrdi da ima elemenata krivične odgovornosti neka se odgovara“, kazao je Bahtić.

Istaknuo je da se krenulo i s pilot projektima, da se radi i revizija učinka koja treba da pokaže da li se uložena sredstva efikasno troše i da li je ostvaren cilj.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Lazar Prodanović je istaknuo da institucije moraju biti odgovorne za utrošak javnih sredstava, napominjući da ima jako puno propusta i neodgovornog trošenja novca.

"Smatram da je jako značajno insistiranje Komisije na ovom prvom koraku koje smo kod usvajanja budžeta uspjeli da postignemo da se umanje sredstva za institucije gdje je bilo mišljenje s rezervom“, kazao je Prodanović.

Dodao je da je izuzetno značajno da se u ovoj godini donese u pravilnicima o disciplinskoj odgovornosti da je neizvršavanje preporuka glavne službe revizije BiH najteži disciplinski prekršaj. Istaknuo je da mora postojati i krivična odgovornost za zloupotrebu sredstava.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Velimir Jukić je kazao da se može reći da je finansijska disciplina značajno poboljšana, da su institucije odgovornije.

"Ono što je bito istaći jeste činjenica da su preuzete obaveze u razgovorima s MMF-om i Svjetskom bankom vezano za uštede iz budžeta institucija BiH u potpunosti urađene. Sve te uštede, što je bilo dogovoreno, su postignute. Institucije BiH su ispunile sve uvjete da bi se stand-by aranžman mogao realizirati“, kazao je Jukić.

Po njegovim riječima, ovo je vrlo bitno imajući na umu činjenicu da neke druge razine vlasti, neki drugi budžeti, imaju značajnih problema u ispunjavanju preuzetih obaveza iz ovih razgovora.